21 oktober 2014

Miljöpartiet röstar nej till Junckers EU-kommission

Miljöpartiets fyra ledamöter i EU-parlamentet skriver om varför vi kommer att rösta nej till den nya EU-kommissionen på Brännpunkt idag. Omröstningen sker imorgon.


 * * *

Därför röstar MP nej till nya EU-kommissionen


Den nya EU-kommission som är tänkt att tillträda håller inte måttet. Den är icke jämställd, den sviker miljöpolitiken och minst en kommissionär är jävig. Därför kommer vi att rösta nej, skriver Peter Eriksson, Bodil Ceballos, Max Andersson och Linnéa Engström, alla Europaparlamentariker (MP).

En kantstött kommission är på väg att ta över rodret i Europeiska unionen. I år har vi för första gången haft en process där EU-kommissionens ordförande valts från den partigrupp som blev störst efter Europavalet i maj. Med facit i hand kan vi nu se att denna nydaning tyvärr har lett till en försämrad process för EU-kommissionens bildande.


EU:s regeringar, kommissionsordförande Jean-Claude Juncker och Europaparlamentet har alla misslyckats med sina demokratiska uppgifter. Resultatet är en icke jämställd kommission som sviker inom miljöpolitiken och där minst en kommissionär är jävig inom sitt ansvarsområde. Därför kommer Miljöpartiet att rösta nej till Junckers kommission i morgon.


EU-ländernas regeringar tog det första felsteget efter att Jean-Claude Juncker i somras godkändes som kommissionens ordförande. Varje land nominerar varsin kommissionär, men 28 länders regeringar har bara lyckats skaka fram nio kvinnor – alltså knappt en tredjedel av kommissionen. Kvinnorepresentationen ligger kvar på samma nivå som i det avgående kollegiet. Det är inte acceptabelt att Europas regeringar fortsätter att kvotera in män på de viktigaste beslutspositionerna i EU.


Med den hand han blev tilldelad var det Junckers uppgift att fördela kommissionärernas ansvarsområden. I flera fall satte han uppenbart personer på fel plats. Att ge Tibor Navracsics ansvar för medborgarskap var en ren skymf; han har varit en av de ansvariga för att nedmontera demokrati och mänskliga rättigheter i Ungern. Efter kritiken mot honom ska Juncker nu ge honom en delvis annan uppdragsbeskrivning, men intrycket kvarstår att flera kommissionärer har tilldelats en olämplig portfölj.


I nästa instans har Europaparlamentet misslyckats med sin uppgift att granska om kommissionärerna är lämpliga för sitt uppdrag. Parlamentet ska ta ställning till kommissionen i sin helhet, men varje kommissionär frågas ut av parlamentets utskott och parlamentet kan i praktiken stoppa enskilda kommissionärer som är olämpliga.


Den enda som har petats efter parlamentets utfrågningar är Alenka Bratušek som både saknade kompetens för att leda arbetet med energiunionen och som dessutom nominerat sig själv medan hon fortfarande var Sloveniens regeringschef. Det är bra att Bratušek ersätts med en ny kandidat, men det är fler än hon som borde ha stoppats.


Enligt EU:s fördrag ska kommissionens ledamöter vara personer ”vars oavhängighet inte kan ifrågasättas”. Det betyder att det inte får finnas misstankar om intressekonflikter.


Spanjoren Miguel Arias Cañete lever inte upp till detta krav och han är därför inte lämplig som kommissionär för klimat och energi. Vi hyser inga förhoppningar om att Cañete kommer att kunna förhålla sig oberoende till den fossila energiindustrin, där han och hans familj länge har haft omfattande intressen. Hans svåger och affärspartner sedan två årtionden är fortfarande direkt inblandad i de oljebolag de tidigare ägt gemensamt, och därför hjälper det föga att Cañete, fru och barn inte längre äger egna aktier i bolagen. Dessutom har Cañete under sin tid i den spanska regeringen bland annat varit med och strypt utvecklingen av förnybar energi genom att totalt ändra förutsättningarna för solelsproducenter och för hushållens produktion för eget bruk. Under sin utfrågning i Europaparlamentet visade han inga prov på att vilja minska användningen av kol i Europa.


Att Cañete sitter kvar trots sin uppenbara olämplighet är resultatet av en politisk uppgörelse mellan de största grupperna i parlamentet. Ansvaret vilar tungt på den socialdemokratiska partigruppen för att de gick med på att rösta för Cañete bara för att förhindra att den konservativa gruppen som motattack skulle rösta bort den franska socialisten Pierre Moscovici. Det är en förlust för demokratin att socialdemokrater och konservativa håller varandra om ryggen och förhindrar att parlamentet använder sin granskningsmakt.


Till sist är vi från ett grönt perspektiv mycket kritiska till den politiska riktning som kommissionsordförande Juncker har pekat ut.


Miljöpolitiken riskerar stora bakslag de närmaste åren. Miljö och fiske som tidigare hade varsin kommissionär slås nu ihop till en portfölj. Den uppdragsbeskrivning som Juncker har gett miljökommissionär Karmenu Vella saknar miljöpolitiska ambitioner. Det sjunde miljöhandlingsprogrammet, som styr unionens miljöarbete, nämns inte ens. Vella uppmanas av Juncker att se över det förslag på cirkulär ekonomi som den avgående kommissionen presenterade i somras, vilket betyder att politiken för att öka återvinningen och minska slitaget på naturresurser nu riskerar att kvävas i sin linda. Vella gjorde en föga imponerande insats under utfrågningen i parlamentet och gav inget intryck av att försöka ta strid när andra politikområden hotar att inskränka naturskyddet. Sedan har vi jordbrukskommissionär Phil Hogan som uttryckligen säger att han vill gynna det storskaliga intensiva jordbruk som är minst ekologiskt hållbart.


Vi kommer att rösta emot kommissionen. Miljöpartiet och den gröna partigruppen kommer att bedriva en konstruktiv oppositionspolitik. På varje område kommer vi att arbeta för att förbättra EU:s klimatpolitik för att ta vara på de möjligheter som skapas när vi ställer om till ett hållbart och klimatsmart samhälle.


PETER ERIKSSON


BODIL CEBALLOS


MAX ANDERSSON


LINNÉA ENGSTRÖM




Andra bloggar om: ,

17 oktober 2014

Debatt: ”Frihandelsavtalet måste granskas mer öppet”

Jag och Peter Eriksson har en artikel om TTIP på SVT-debatt idag.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

”Frihandelsavtalet måste granskas mer öppet”

Förra veckan publicerade EU:s ministerråd äntligen förhandlingsmandatet kring förhandlingarna om handelsavtalet mellan EU och USA (Transatlantic Trade and Investment Partnership, TTIP). Detta beskrivs som ett stort steg mot ökad öppenhet. Så är inte fallet: dokumentet läckte ut på nätet redan för ett år sedan och avslöjar inget nytt. Avgörande uppgifter om förhandlingarna är fortfarande hemliga, och frågetecknen kvarstår.

Miljöpartiet är positiva till fri handel. Vi skulle välkomna ett avtal med USA som plockar bort kvarvarande tullar och minskar regelkrångel, utan att göra avkall på regler och principer som införts för att skydda miljön och konsumenter.

Verkligheten är dock en annan. Det avtal som nu förhandlas styrs av helt andra principer och intressen.
Det är viktigt att komma ihåg att det finns olika typer av handel. Det finns rättvis och hållbar handel som präglas av att ta bort tullar, göra världsekonomin mer effektiv och ge en rättvis konkurrenssituation.
Men sen finns det handel som kortsiktigt sätter ökad export av direkt farliga produkter framför miljön och allmänhetens bästa. En typ av handel som ser miljöregler, förbud mot kemikalier och beslut för att skydda folkhälsan som handelshinder som skall bekämpas.

Tyvärr talar det mesta för att TTIP är på väg att bli ett exempel på den senare formen. Läckta dokument väcker farhågor om att avtalet kan få stora konsekvenser för så skilda områden som klimatarbete, internet och livsmedelslagstiftning.

Hundratals sakkunniga organisationer har slagit på varningstrumman. Flera granskningar har visat att företrädare för industrin och ekonomiska särintressen getts en priviligierad roll i förhandlingarna. Det har också inverkat på resultaten, enligt läckta dokument.

På kemikalieområdet varnar drygt 110 miljö- och konsumentorganisationer för att kemikalieindustrin ser ut att få gehör för krav som kan leda till att frysa framtida lagstiftning som syftar till att skydda människor från skadliga kemikalier.

EU-kommissionens vilja att låta TTIP – och ett liknande avtal med Kanada – öppna för import av skiffergas, oljesand och råolja har redan gjort att kommissionen försöker undanröja hinder i befintlig EU-lagstiftning. Kommissionen föreslog nyligen en urvattning av bränslekvalitetsdirektivet som innebär att till exempel oljesand kan märkas på samma sätt som vanlig olja – trots att oljesanden medför en mycket större klimatpåverkan.

Det är inte demokratiskt rimligt att vi ska föra en politisk debatt om avtalets innehåll och konsekvenser som baseras på läckta dokument. Det finns väldigt goda skäl att granska och diskutera det här avtalets potentiella konsekvenser inom ramen för en bred offentlig debatt.

För att kunna göra det krävs det att insynen i förhandlingarna sträcker sig längre än till symbolgester. Det gäller nu för Cecilia Malmström när hon tillträder som handelskommissionär att visa att hon menar allvar med att det ska bli ökad öppenhet i förhandlingarna. Företrädare för Moderaterna, Kristdemokraterna, Folkpartiet och Centerpartiet har vid flera tillfällen oreserverat hyllat avtalet. Framförallt Moderaterna har kallat detta för den mest transparenta förhandlingen någonsin och menar att TTIP skulle vara på väg att höja den globala miljöstandarden. Men allianspartierna har sett ett färdigt avtal lika lite som någon annan. Deras hållning att avfärda relevant kritik som mytbildning är kontraproduktiv.

Om de verkligen ville att avtalet i slutändan godkänns av alla regeringar och Europaparlamentet borde de ta debatten om miljö och öppenhet på allvar.

Max Andersson (MP)
Peter Eriksson (MP)

Andra bloggar om:

13 oktober 2014

Annons II: EU-parlamentariker Max Andersson söker en politisk sekreterare

Nu utlyser jag två tjänster till mitt kansli i EU-parlamentet. Det här är den andra. Sista ansökningsdag är 23 oktober.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

EU-parlamentariker Max Andersson söker en politisk sekreterare 

Vi söker en politisk sekreterare till Max Anderssons kansli i EU-parlamentet. Max Andersson är miljöpartist och medlem i Gröna Gruppen. Han sitter i det rättsliga utskottet (JURI) och det konstitutionella utskottet (AFCO) och har ett särskilt intresse för IT-politik, konstruktiv EU-kritik och klimatfrågan. Sekreteraren kommer att ansvara för att följa utskotten och ge stöd och service till ledamoten. I tjänsten ingår även administrativa arbetsuppgifter på kansliet. En viktig del av tjänsten är att tillsammans med ledamoten och Gröna Gruppens handläggare hjälpa till med utformningen av politiken. Arbetsuppgifterna innefattar bland annat att ta fram underlag och debattartiklar.

Tjänsten innebär även att tillsammans med övriga anställda och ledamöter för miljöpartiet förbereda plenarsammanträden vilket kräver god kunskap om miljöpartiets politik, politisk analys och allmänpolitisk kunnighet. 

Arbetsplatsen är Bryssel, men vissa veckor flyttar den till Strasbourg. 

Du ska vara en mycket god skribent, kunna arbeta obehindrat i Officepaketet och ha förmågan att strukturera ditt arbete på kort och lång sikt. Svenska och engelska är våra arbetsspråk, och om du även behärskar andra språk som franska och tyska är det en fördel. Erfarenhet av föreningar och arbete i politiskt styrda organisationer är meriterande.  Det är också en fördel om du har tidigare erfarenhet av i EU-arbetet i Bryssel. Relevant examen är även det meriterande. Skicka gärna med ett arbetsprov på en politisk text som du har skrivit som en bilaga till din ansökan.

Beroende på hur vi fördelar arbetet på kansliet kan arbetsuppgifterna även komma att innefatta arbete med sociala medier, och att ordna utbildningar för besöksgrupper.

Det är viktigt att du delar Miljöpartiets värderingar. För att lyckas med tjänsten behöver du några års arbetslivserfarenhet. Som person önskar vi att du är effektiv, drivande, självgående och lyhörd. Du måste också vara beredd att arbeta i ett högt tempo. Vi vill ha mångfald och ser gärna sökande med olika bakgrund, kön och ålder.

Anställningsform: 6 mån provanställning följt av tidsbestämd anställning tom slutet av mandatperioden 2019, tillträde efter överenskommelse. Tjänsten kommer att omfatta heltid med oreglerad arbetstid. EU-parlamentet är arbetsgivare.

Mejla din ansökan senast 23 oktober kl 23:59 till ansok.max.andersson@gmail.com. 

Annons I: EU-parlamentariker Max Andersson söker en politisk sekreterare och admininstratör

Nu utlyser jag två tjänster på mitt kansli i EU-parlamentet. Det här är en av dem. Sista ansökningsdag 23 oktober.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

EU-parlamentariker Max Andersson söker en politisk sekreterare med admininstratörsansvar

Vi söker en politisk sekreterare till Max Anderssons kansli i EU-parlamentet. Arbetsuppgifterna kommer till största delen att vara administrativa (posthantering, sköta ledamotens kalender och bokningar, med mera), men tjänsten rymmer även politiska uppgifter. 

Max Andersson är en EU-kritisk miljöpartist som är medlem i Gröna Gruppen, och sitter i det rättsliga utskottet (JURI) och det konstitutionella utskottet (AFCO). Sekreteraren kommer att ansvara för att följa vissa frågor inom utskotten, ge stöd och service till ledamoten och tillsammans med ledamoten och Gröna Gruppens handläggare hjälpa till med utformningen av politiken.

Tjänsten innebär även att tillsammans med övriga anställda och ledamöter för miljöpartiet förebereda plenarsammanträden vilket kräver god kunskap om miljöpartiets politik, politisk analys och allmänpolitisk kunnighet. 

Arbetsplatsen är Bryssel, men vissa veckor flyttar den till Strasbourg. 

Du ska vara en god skribent, kunna arbeta obehindrat i Officepaketet och ha förmågan att strukturera ditt arbete på kort och lång sikt. Svenska och engelska är våra arbetsspråk, och om du även behärskar andra språk som franska och tyska är det en fördel. Erfarenhet av föreningar och arbete i politiskt styrda organisationer är meriterande. Det är också en fördel om du har tidigare erfarenhet av i EU-arbetet i Bryssel.

Beroende på hur vi fördelar arbetet på kansliet kan arbetsuppgifterna även komma att innefatta arbete med sociala medier, och att ordna utbildningar för besöksgrupper.

Det är viktigt att du delar Miljöpartiets värderingar. För att lyckas med tjänsten behöver du några års arbetslivserfarenhet. Som person önskar vi att du är effektiv, drivande, självgående och lyhörd. Du måste också vara beredd att arbeta i ett högt tempo. Vi vill ha mångfald och ser gärna sökande med olika bakgrund, kön och ålder.

Anställningsform: 6 mån provanställning följt av tidsbestämd anställning tom slutet av mandatperioden 2019, tillträde efter överenskommelse. Tjänsten kommer att omfatta heltid med oreglerad arbetstid. EU-parlamentet är arbetsgivare.

Mejla din ansökan senast 23 oktober kl 23:59 till ansok.max.andersson@gmail.com.

02 oktober 2014

Debatt: Christofer Fjellner blundar för riskerna

Jag har en replik i Expressen på Fjellners angrepp på MP om handelsavtalet TTIP.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Christofer Fjellner blundar för riskerna


Det saknas belägg för Fjellners påstående att TTIP-avtalet skulle höja den globala miljöstandarden. I stället har hundratals miljöorganisationer, däribland Naturskyddsföreningen, varnat för att avtalet kan få negativa effekter på miljö, klimat, arbetares rättigheter och konsumentskydd. Det är förstås bekvämt för moderaterna att avfärda risker som mytbildning i stället för att ta välgrundad kritik på allvar. Samtidigt har Fjellner inget problem med att bygga sin argumentation på ekonomiska siffror som fått tung kritik av forskare för att vara mer än överdrivet optimistiska.

Fjellner påstår att Miljöpartiet redan nu skulle ha sagt blankt nej till avtalet och även vara emot både USA och frihandel. Inget av detta stämmer. Däremot är vi intresserade av att lyssna på civilsamhällets synpunkter om hur vi kan utforma TTIP-avtalet så att det i slutändan inte leder till att miljölagar urholkas.

TTIP är en del av en pågående trend, som även innefattar avtalet med Kanada (CETA), där stora förändringar av nuvarande och kommande lagstiftning göms bakom frihandelns goda namn. Därför bevakar vi både TTIP och CETA noggrant. När Europas ledande experter och främsta miljöorganisationer varnar för riskerna med ett handelsavtal så lyssnar vi. Det borde Moderaterna också göra.

Max Andersson, MP
EU-parlamentariker

Andra bloggar om: