06 juli 2014

EU-parlamentets nya mandatperiod har börjat

Gröna Gruppen på en inomhusbro i Strasbourg.


Nu i den gångna veckan inleddes det nyvalda EU-parlementets mandatperiod officiellt. Jag visste om att de parlamentariska kulturen i plenum skiljer sig rejält från riksdagen, men jag måste ändå erkänna att jag blev förvånad.

Jag är helt enkelt inte van vid ledamöter som skriker, bankar i bänkarna, drar över talartiden enormt, och försöker störa den som talar. Och det är inte alls bara de högerextrema som beter sig illa. Mötesordföranden fick till exempel säga till liberalernas gruppledare på skarpen när han gapade i protest mot att han inte fått ordet. Nåja, förhoppningsvis blir det lite bättre ordning längre fram.

Men nu över till besluten. Parlamentet valde om den tyske socialdemokraten Martin Schultz till EU-parlamentets ordförande, och de grönas Ulrike Lunacek från Österrike blev en av de 14 viceordförandena. EU-parlamentet är organiserat utifrån principen om att så många ledamöter ska få så fina titlar så möjligt, så hela styrelsen kallas viceordförande.

UKIPs partigrupp EFDD (som haft den dåliga smaken att ta in SD) ställde upp med en vad jag förstår vettig kandidat från den italienska 5-stjärnerörelsen, men de stora partigrupperna hade gjort upp om att EFDD helt skulle utestängas från styrelsen. EFDD borde ha fått en styrelseledamot enligt de grundläggande fördelningsprincipen och jag tror att det är ett allvarligt misstag att inte låta dem få det.

Nu är det också i praktiken klart vilka utskott miljöpartiets EU-parlamentariker kommer att sitta i:

Max Andersson: Rättsliga utskottet, och Konstitutionella utskottet.
Bodil Ceballos: Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter, Utrikesutskottet, Underutskottet för säkerhet och försvar, och Utskottet för framställningar.
Peter Eriksson: Industriutskottet, och Jordbruksutskottet.
Isabella Lövin: Fiskeutskottet och Miljöutskottet. Isabella blir troligen också en av viceordförandena i Fiskeutskottet.

Inga kommentarer: