16 juli 2014

EU-kommissionen har en ny ordförande

Igår röstade EU-parlamentet om att godkänna Jean-Claude Juncker som EU-kommissionens ordförande. Han har blivit utsedd genom en riktig dålig process, som lett till att Europeiska rådet nominerat en kandidat med svagt stöd som många egentligen inte vill ha. Socialdemokraterna tycker inte om honom för att han är kristdemokrat och starkt förknippad EUs åtstramningspolitik, och hans egen grupp tycker inte om honom för att han står för långt åt mitten. På gröna gruppens möte före omröstningen fick vi höra att stödet för honom är så svagt att hans val kunde hänga på ett fåtal röster.

Juncker är EU-centralist, svag när det gäller klimatpolitiken, och vill lägga mer pengar på att stänga EUs gränser. Strax innan de franska väljarna röstade nej till EU-konstitutionen 2005 förklarade han att EU-ledarna skulle ignorera folkomröstningen:

"If it's a Yes, we will say 'on we go', and if it's a No we will say 'we continue'."

Så det är nog ingen överraskning att jag röstade nej till Juncker. Han har visserligen sina ljusa sidor också, men jag tror att han är fel person att leda EU-kommissionen de närmaste åren, och det här valet riskerar att leda till allvarliga slitningar inom unionen.

Juncker behövde minst 376 röster av 751 för att bli vald, och när rösterna räknats stod det klart att han fått stöd av 422. Det är fullt tillräckligt, men det är ingen imponerande marginal för en person som måste kunna samla breda majoriteter för sina politiska förslag.

1 kommentar:

Anonym sa...

Men var det inte en bra process, egentligen? Lite mer parlamentarism i EU? Det deklarerades före valet vilka kandidaterna till kommissionens ordförande skulle vara, väljarna fick säga sitt, och så valdes ordföranden efter valresultatet. Det måste väl vara en bra process, som demokratiserar EU lite granna.

OK att många medlemsländer inte tog detta på allvar ordentligt, så att Juncker och Schulz fick för lite utrymme i EU-valet i de flesta länder, men nu när det visat sig att processen faktiskt fungerar och att den som vinner valet faktiskt har en ärlig chans till ordförandeposten, så tänker jag att kommissionskandidaterna får mer uppmärksamhet i nästa EU-val. Resultatet: ett mer demokratiskt EU.