28 februari 2008

EP-valrörelsen börjar tidigt

Och miljöpartiets språkrör inledde den i onsdags med ett gigantiskt självmål.

Det är väl bra att de slutar hyckla, men det är ändå trist att de gör det på det här sättet. Man bör notera att rören inte ens har med sig partistyrelsen på det här utspelet.

Även om kongressen med all säkerhet kommer att besluta om att vi ska fortsätta vara för att Sverige lämnar EU - om än med något mindre majoritet än de brukliga 85-95% - är ju vår trovärdighet i EU-frågan skadeskjuten för ett tag framöver.

Miljöpartiet har hittils fått bättre resultat i EP-valen än i riksdagsvalen, men det beror på att vi har lockat allmänna EU-kritiker tack vare vår solida profil i EU-frågan. Utan de väljarna hade vi haft svårt att behålla vårt mandat 2004.

Det kommer att bli svårt att locka till oss de väljarna nästa år. All erfarenhet visar dessutom att att svenska väljare inte gillar att rösta på partier där det råder oenighet. Itället för de två eller tre mandat i EP miljöpartiet drömt om att få på grund av klimatfrågan så får vi nog ställa in oss på att sänka ambitionerna. Om vi får behålla vårt enda mandat så måste det tyvärr räknas som en framgång.

Nu hinner jag inte blogga mer, men jag rekommenderar Tomas Melins kloka inlägg om den interndemokratiska aspekten.

Andra bloggar om: , ,

22 februari 2008

Nästa vecka blir det nog inte mycket bloggat

Nästa vecka är det plenifritt i riksdagen, men inte betyder det att man inte har fullt upp.

  • Måndag: Svenska Kyrkan anordnar panelsamtal i Bergsjön om integration.
  • Tisdag: Gröna Studenter i Värmland har inbjudit mig för att prata EU på Karlstad Universitet.
  • Onsdag: Democracy Movement arrangerar en manifestation mot att Gordon Brown beyter vallöftet om en folkomröstning om EU-grundlagen och jag ska föreläsa om läget i Sverige.
  • Torsdag: Frihetsfronten har bjudit in mig på ett möte i Stockholm för att prata EU. Jag tror aldrig att jag har föreläst någonstans där folk kan köpa öl i pausen förut. Spännande.
  • Fredag: Veckans lugnaste dag. Men Mp-Göteborg och Väst har inflyttningsfest på nya kansliet, och jag och min kollega Lage har fått order om att vara roliga.

En inte allt för vild gissning är att bloggen kommer att ligga i träda

21 februari 2008

EU-parlamentets presstjänst får panik

Det finns de som har en romantiserad bild av EU-parlamentet, och utgår från att det måste vara bra bara därför att det är direktvalt. De blundar för att EP är en institution som är väldigt långt från medborgarna. EU-parlementet ser allting från Bryssels horisont och som instiution har det ett perspektiv på demokratin och EU-frågan som är - utan att överdriva - ibland är helt sjukt.

Bloggaren England Expects berättar om en aktion där brittiska EU-motståndare klätt ut sig till gigantiska kycklingar, "chicken" betyder fegis på engelska, för att protestera mot att parlamentets majoritet inte vågar hålla folkomröstningar om Lissabonfördraget. Han visar bilder från aktion på sin blogg.

En av deras EU-parlamentariker blir intervjuvad om det hela och då griper parlamentet in.
As that interview finished a woman called Anne-Margrete Wachtmeister, who is the Head of the Audio Visual Unit in the Parliament which describes itself thus,
Audiovisual Unit, which provides services and products to the audiovisual media in order to facilitate its coverage of the EP
Wachtmeister to the journalist,
"You should not broadcast that interview".
"Why?" said the shocked hack.
"Because the film crew are employees of the Parliament and they should not be used to film dissent".
This exchange was overheard by Shireen Wheeler, the presenter of the BBC World "Record" program that covers the Parliament.

She threatened to block all further BBC coverage of the Parliament in Brussels and Strasbourg if this attitude was not corrected.

The Parliament backed down.
Jag har alltid sagt att när makten flyttar långt ifrån folket så blir den svår att kontrollera.

Andra bloggar om: , ,

20 februari 2008

Dagens I-landsproblem

Hur sjutton ska jag kunna anklaga regeringen för att vara tyst och mesig i klimatpolitiken när den plötsligt börjar kackla som en huvudlös kyckling och springa runt i fyra olika riktningar samtidigt?

Jag har skrivit en alldeles utmärkt debattartikel där hyllar den norska klimatpolitiken och kritiserar regeringen Reinfeldt för att vara tyst, mesig och oambitiös. Men nu måste jag skriva om artikeln så att det framgår att regeringen istället för att bara vara tyst är förvirrad, mesig och oambitös och lägger fram halvdana förslag som de förnekar i samma ögonblick som de lägger fram dem.

Med en sådan här regering behöver vi snart ingen opposition!


Andra bloggar om: ,

19 februari 2008

Tisdagar - man borde förbjuda dem

I likhet med de flesta ledamöter här i huset känner jag en viss aversion mot tisdagar, men idag var värre än vanligt.

Upp klockan 6 för att hinna med en intervju i P4 på Göteborg C om lycka (cirka 15-25 min in i sändningen) innan jag klev på tåget till utrikesutskottets möte. Efter det väntade ett berg av post och e-post på arbetsrummet innan Riksdagsgruppens veckomöte. Jag fick igenom ett yrkande om att vi ska vässa vår barnpolitik.

DÄrefter var det bara att ta itu med alla småsaker som tornat upp sig - och jag är fortfarande inte klar - medan jag besökte Grön Ungdoms riksårsmöte i helgen.

Årets Riksårsmöte var för övrigt oerhört bra. Som stolt medlem i de gamla GUarnas "Det var bättre förr"-nätverk kan jag bara konstatera att RÅM 2008 i Örebro kommer att gå till historien som ett av framtida veteraners allra främsta argument för att det verkligen var bättre förr!

Nu klämtar klockorna i Storkyrkan och det är verkligen dags att gå hem.

14 februari 2008

Lycka i riksdagen

Idag behandlade riksdagen min motion om politik för lycka. Mig veterligen var detta första gången som lyckoforskning debatterats i Sveriges riksdag.

Det var sista talet för dagen, vilket brukar vara en nackdel eftersom alla ledamöter sitter och väntar på att få åka hem. Men medan jag höll talet märkte jag att det gick bra, och efteråt kom det fram ledamöter från andra partier och bad om mer om mer information.

Talmannen avslutade dessutom dagens förhandlingar med säga några vänliga ord om talet, och sade till och med att jag kanske har rätt. Att en talman gör ett inhopp i debatten på det viset är ganska ovanligt.

Lyckoforskning är ett spännande ämne, och den som vill veta mer kan med fördel läsa Bengt Brüldes nyutkomna bok "Lycka och Lidande".

Men vill man börja med att titta på mitt tal så ligger det här.


Andra bloggar om: , ,

10 februari 2008

Stilpoäng till Huckabee

Trots att det nu i praktiken är klart att John McCain kommer att bli republikanernas presidentkandidat har den djupt religöse fd baptistpastorn Mike Huckabee bestämt sig för att fortsätta sin kampanj. Han gillar rampljuset, och uppmärksamheten kommer att bli en tillgång för honom i framtiden. Men uttrycker man det så låter det ju inget vidare.

Så när journalisterna frågar varför han fortsätter sin numera nästan chanslösa kampanj svarar han så här:
I know the pundits and I know what they say," Huckabee said in his speech to a room full of enthusiastic young supporters earlier today. "The math doesn’t work out."

"Well, I didn’t major in math. I majored in miracles. And I still believe in those, too."
Amerikansk valretorik!


Andra bloggar om: ,

09 februari 2008

Underhållande trams

Det här är trams. Men det är underhållande trams.

Books that make you dumb
är ett försök att utröna om det finns böcker som gör människor smartare eller mer korkade? Och kan man verkligen använda Facebook för att ta reda på vad som är vad?

Om man ska tro på undersökningen finns i alla fall ett samband mellan hög intelligens och att gilla böcker som Freakonomics, Moment 22 och Atlas Shrugged. Däremot så gäller motsatsen för Bibeln och Fahrenheit 451.

Jag noterar att jag läst 5 av de 9 främsta böckerna på listan, men jag är ändå ytterst skeptisk.


Andra bloggar om: , ,

07 februari 2008

Ny EU-kritisk portal

Den nya tvärpolitiska portalen för EU-motståndare och kritiker, www.eukritik.se är uppe på nätet!



Andra bloggar om: ,

Med kluven tunga III

Junilistan har tagit fram en ny rapport som visar hur svenska EU-anhängare brukar rösta för mer EU-makt i parlamentet samtidigt som de säger motsatsen hemma i Sverige. Folkpartiet är dock lika extrema i Bryssel som i Sverige.

Rapporten är den tredje i serie och är på 320 sidor. Den är som väntat oerhört detaljerad. Den är säkert läsvärd om man ska leta bra saker att kritisera EU-anhängarna för i nästa valrörelse, men det är inget man sträckläser. Jag plöjde mig igenom den första rapporten i serien när den kom och kan konstatera att om uppföljaren håller samma kvalite så är den utmärkt.

Lyckligtvis har författaren Jan Å Johansson (fd s), som är deras mest erfarne politiske sekreterare, också skrivit en kort sammanfattning. Sammanfattningen innehåller mycket läsvärt, men intrycket försämras dock av att han kritiserar mp och v för att rösta för överstatlighet i miljöfrågor. Det låter nästan som att han är omedveten om att miljöpartiet alltid gått till val på att försöka göra det bästa av EU-medlemskapet så länge vi är kvar. Men det hade väl sett underligt ut om rapporten inte kritiserat oss för något.

DN har en intressant artikel om rapporten, med det jag tycker är mest fascinerande är att Junilistan låter en tjänsteman som Jan Å Johansson sköta mediakontakten istället för att som brukligt sätta en EU-parlamentariker i strålkastarljuset. Är detta möjligen ett tecken på att Jan Å ska matchas fram som en av deras topp-kandidater inför 2009? Jag vet inte hur han funkar i TV, men klarar han av TV-mediet har han alla förutsättningar att bli en succé.

Andra bloggar om: , , , ,