30 december 2006

Intressant valanalys

Som miljöpartist får man ofta försvara sig mot kritik för att vi inte passar in på höger-vänster-skalan så som den brukar uppfattas i svensk politik. Hur kan ett parti ha fräckheten att vara anhängare både av folkstyre och individens frihet? Att både vilja ha fler småföretag och mer social rättvisa? Det går alldeles utmärkt, svarar jag.

Den socialdemokratiske bloggaren Joel Malmqvist har vågat sig på en mycket intressant valanalys ur klassperspektiv. Bland annat konstaterar han - helt riktigt - att ett viktigt skäl till att borgarna vann är att det inte fanns tillräckligt tydliga skillnader mellan alternativen i valrörelsen.

En av slutsatserna är att sosarna behöver skärpa sig rejält när det gäller solidaritet och rättvisefrågorna om de ska kunna vinna val i framtiden. Jag tror att det stämmer; och jag är fullt och fast övertygad om att det är bra för ett partis tankeförmåga att förlora ett val då och då.

Attikeln är klart läsvärd. Och som miljöpartist uppskattar jag naturligtvis särskilt att valanalysen tar som en självklar utgångspunkt att den svenska väljarkåren faktiskt inte heller passar in i höger-vänsterskalan så som den uppfattas i svensk politik.

Andra bloggar om: , ,

27 december 2006

Maskrosorna blommar


Och som en något trevligare avvikelse från hur saker och ting egentligen ska vara så har maskrosorna precis blommat bakom mina föräldrars hus i Kalmar.

Om man nu inte kan få en vit jul längre på grund av de rådande klimatkonjunkturerna, så är ju maskrosor lagom till vintersolståndet då man firar solens återvändande inte helt fel.


Foto genom Flickr: Dandelions Crop #1 av Teo.
Andra bloggar om:

26 december 2006

Eldriven stadsjeep

Det lilla bilföretaget Phoenix i Kalifornien (var annars?) har precis presenterat en eldriven truck som även kommer att tillverkas i stadsjeepsmodell.

De utnyttjar den senaste tekniken, och enligt reklamen håller den motorvägsfart även om den är fullt lastad med 5 pers och ett piano i bakluckan. Den går mer än hundra engelska mil per laddning och kan laddas på tio minuter. Priset lär vara 45000 USD, och om man bor i Kalifornien kan man få beställa sitt första exemplar redan till hösten.

Jag har en känsla att vi kommer att få höra en hel del om elbilar i klimatdebatten de närmsta åren.


Andra bloggar om: , Intressant

23 december 2006

"Vaxholmsfallet och den svenska modellen"

Jag har precis läst klart Sören Wibes broschyr om om Vaxholmsfallet.

Skriften beskriver kort konfliktens bakgrund, kärnfrågorna och det centrala i parternas argumentation. Wibe förklarar varför så mycket av EUs makt ligger i en juridisk gråzon, och han understryker att Vaxholmsfallet vuxit fram ur den inneboende oklarheten i EUs regelverk. Alla kan läsa de ord som EU-fördragen består av, men ingen vet exakt vad de innebär.

Broschyren lyckas med konststycket att samtidigt vara både lättläst och rik på fakta. Rekommenderas.


Andra bloggar om: , ,

De Nya Moderaterna och PR-branschen

Reklambyråer spelar en stor roll i svensk politik idag - till och med miljöpartiet måste nyttja deras tjänster under valrörelserna. De är viktiga för att de kan bidra med fräscha perspektiv och ge kampanjen det där lilla extra.

Sveriges mest reklamstylade parti hävdar dock att de inte använder sig av reklambyråer alls.

I senaste Riksdag och Departement insisterar de Nya Moderaternas kommunikationschef Pär Henriksson upprört att anklagelser om toppstyrning av PR-byråer är trams, och att partiet är en riktig folkrörelse.
- Att vi skulle vara styrda av pr-folk är bara ett påhitt av Marita Ulvskog för att hon inte vill ta diskussionen om socialdemokraternas medlemssiffror. Vi anlitar inga PR-byråer.
Pär Henriksson har säkert rätt i påståendet att partiet inte anlitar PR-byråer. Han borde veta. Istället anställer man deras personal. Till exempel Pär Henriksson själv.

Vad är detta? Motsatsen till outsourcing?

Andra bloggar om: , ,

22 december 2006

EU-nämnden nästa

Nu är det officiellt. Sedan igår torsdag är jag invald i riksdagens EU-nämnd.

EU-nämnden är det organ som försöker se till att regeringens politik på EU-nivå har en förankring i riksdagen. Då och då övertygar man regeringen om att köra en annan eller tuffare linje.

Uppdraget sägs innebära oerhört mycket handlingar att läsa, och det är en fantastisk plattform för att jobba med EU-politik.

En rolig sak med nämnden är att allting som sägs på mötena tecknas ned och läggs ut på nätet. Ibland vet inte alla som sitter där om det.

Andra bloggar om:

21 december 2006

Idoldyrkan hos VG-Tony

Tony Johansson - politisk sekreterare och allmän klippa i Västra Götalandsregionen skriver en trevlig hyllning av Sören Holmberg på sin blogg.

Läs och le!

Andra bloggar om:

20 december 2006

Folkpartiet leker politik i krigszonen

Sedan talibanregimens fall så har Sverige fredsbevarande trupper i Afghanistan som en del av den internationella styrkan ISAF. Problemet är bara att det inte längre finns någon fred att bevara. Talibanerna är på offensiven. ISAF och NATO blir allt mer sammanblandade, och ISAF framstår allt mer som en allierad i USAs krig.

Läget är allvarligt. Den ansedda Svenska Afghanistankommitten har uttalat sig mycket kritiskt om situationen, och ställt upp ett antal krav som borde uppfyllas för att inte de svenska trupperna ska återkallas. Sverige har nu 250 soldater i Afghanistan, och regeringen har sedan tidigare mandat att utöka dem till 375.

Det är dags att vi ställer frågan om inte de svenska fredsbevarande styrkorna skulle kunna göra bättre nytta i fredsbevarande uppdrag någonannanstans i världen än att tjäna som back-up i USAs krig?

I det här läget väljer folkpartiet att kräva att de svenska trupperna i Afghanistan fördubblas till 500 man. Detta skulle kräva ett riksdagsbeslut, och folkpartiet kräver dessutom att vi måste göra det nu, ty annars finns det risk att opinionen inser situationens allvar. Eller som folkpartisterna så elegant uttrycker det:
Handlingsfriheten finns nu. Till våren kan både de faktiska och de politiska möjligheterna vara mer begränsade.
Med viss tvekan - eftersom det kan uppfattas som alarmistiskt - vill jag ändå passa på att uppmana till läsning av den här oerhört intressanta artikeln av en amerikansk militärjournalist i bombhögerns flaggskepp Weekly Standard.
Spring of 2007 will be a bloodbath in Afghanistan for NATO forces. Our British, Canadian, Australian, Dutch, and other allies will be slaughtered in Afghanistan if they dare step off base in the southern provinces, and nobody is screaming at the tops of their media-lungs about the impending disaster. I would not be surprised to see a Nato base overrun in Afghanistan in 2007 with all the soldiers killed or captured. And when it happens, how many will claim they had no idea it was so bad and blame the media for failing to raise the alarm? Here it is: WARNING! Troops in Afghanistan are facing slaughter in 2007!
Tacka tusan för att det politiska utrymmet snart kan vara begränsat.

(Även om de svenska trupperna just nu håller till uppe i norr där läget är betydligt lugnare. Förtydligande 23 dec.)

Folkpartisterna verkar mer intresserade av att plocka politiska poäng än att föra en seriös politik. De har dessutom mage att avsluta sin artikel med följande:
Kan svenska politiker av i dag ta på sig ett större ansvar än att sända män och kvinnor utomlands? Knappast.
Och det är ett ansvar som förpliktar.
Här kan vi verkligen tala om ett intressant resonmang för att skicka ut svenska medborgare i krig.

Andra bloggar om: , , , Intressant

19 december 2006

Tomten ger sig in i klimatdebatten

Enligt vanligtvis välunderrättade källor kommer personen känd under namnet Jultomten idag besöka Linköpings kommunfullmäktige för att dela ut julklappar innhållandes Mark Lymas bok "Oväder" till ledamöterna.

Ryktet förtäljer även att det kommer att bli diktuppläsning.
Midvinternatt slår värmerekord
Stjärnorna döljs bakom dimma
Alla sova i enslig gård
Djupt i midnattstimma
Månen vandrar sin tysta ban
Stormen fällt både fur och gran
Snö syns ej mer på taken
Endast tomten är vaken

Står där och svettas vid lagårdsdörr
Blöt om fot och strumpa
Vattnet står högre än nånsin förr
Dag och natt får han pumpa
Havet har dränkt både strand och ö
Aldrig han skådar is och snö
Grubblar fast det ej lär båta
Över en underlig gåta

Tomten smyger sig nu att se
Nissar, i kammarn så trygga
Sova så gott i skydd av nät
Så de ej bliva stungna av mygga
Med malariasmittan, den stygga
Tomten funderar, gåtan att lösa
Medan han fortsätter vatten ösa

Politikervänner, läs och fundera
Klimatet förändras, dags att agera
Tänk om nordpolsis smälter till hav
Tomten och verkstan, var blir de av?
Vill ni ha klappar på äldre da'r
Måste vi rädda tomtefar
Klimatets gåta kan vi lösa
Spara olja och sluta slösa
Med förenade krafter vi svalkar vår jord
God jul, önskas ni med dessa ord
Mp-Linköping är bara så bra!

Andra bloggar om: , , Intressant

Dagens posthög



18 december 2006

Ett decennium hit eller dit...

Många har redan påpekat bristerna med Reinfeldts klimatartikel på DN-debatt, i vilken han galant lovar att uppfylla den målsättning om 25% minskning av CO2-utsläppen som s-v-mp partierna redan beslutat om före valet. Den är dock inte särskilt övertygande. Den politik han fört hitills har gått i motsatt riktning genom att han tagit pengar från kollektivtrafik och järnväg för att ge till motorvägsbyggen.

Mannen som gick till val på att han inte brydde sig så mycket om miljön har redan deklarerat att han inte vill höja skatten på bensin, så hur han ska lyckas sänka utsläppen med 25% till 2020 samtidigt som han bygger fler motorvägar framstår som ett mysterium. Med Reinfeldts politik finns till och med risk att utsläppen ökar.

Ett annat mysterium är hur regeringens pressekretare och DNs debattredaktion kan släppa igenom en formulering så usel som denna på landets mest prestigefyllda debattforum:
Den brittiske rådgivaren till Storbritanniens finansminister, professor Nicholas Stern, konstaterar i sin "Stern-rapport" att klimatförändringarna riskerar att medföra en ekonomisk kris motsvarande 20-talets depression
Kan Reinfeldt ingenting om historia? Har han aldrig hört talas om det glada 20-talet?

Av det enkla skälet att den depression som utlöstes av 1929 års börskrasch nästan enbart utspelade sig på 30-talet så har allmänbildade personer för vana att kalla den 30-talsdepressionen. Men Reinfeldt kanske inte tycker att ett decennium hit eller dit betyder så mycket?

Den verkligt klandervärda är dock inte att Reinfeldt slarvar med historien, utan att han av sin konkreta politik att döma har samma slarviga attityd till klimatpolitiken. Några decennier hit eller dit, några grader Celsius hit eller dit? Vad spelar det för roll?

Andra bloggar om: , , Intressant

17 december 2006

Som man frågar får man svar

Två forskare på Handels i Göteborg har undersökt vad studenter i nationalekonomi tycker om bensinskatt. Hälften av studenterna fick frågan om vad de tycker om bensinskatten, medan den andra hälften fick frågan om vad de tycker om koldioxidskatt på bensin. Resultatet är mycket intressant.
Mer än hälften av gruppen, 59% angav att de ville sänka eller ta bort bensinskatten, medan motsvarande siffra för koldioxidskatten bara var 28%. Det var alltså en homogen grupp som fick frågan om i princip samma skatt
Det här visar hur lätt det är att styra resultatet i en opinionsundersökning genom att formulera frågan. Lyckligtvis fungerar det här knepet bara i frågor där folk inte satt sig in i vad saken gäller eller verkligen tagit ställning.

Det låter kanske underligt, men det är fullt naturligt. Det som verkligen är underligt är att journalister har en tendens att falla för det här knepet gång på gång.

Källa: Göteborgs Universitets tidning GUspegeln nr 4/06
Andra bloggar om: ,

16 december 2006

Framgångar i Väst för miljöpartiet

Vi får väl börja med det roligaste. Miljöpartiet ökar i SCBs novemberundersökning och i Göteborg är vi återigen tredje största parti.(Kolla in siffrorna och gråt, folkpartiet! )

Inom miljöpartiet så är Göteborg den mest framgångrika valkretsen i landet. Med 11,2% går vi elegant in på första platsen, tätt följda av Mp-Stockholm på 10,7 och Mp-Sörmland på 8,9%.

Om man däremot bara tittar på ökningen sedan SCBs majmätning så är Mp-Sjuhärad helt överlägset bäst med en ökning på hela 5,1% till 7,2%. Sjuhärad är västgötska för Borås med omnejd för er som inte är bekanta med trakterna. Min tro är att den intensiva och professionella valkampanj som bedrevs av bland annat Lise och Johan börjar ge frukt nu.

Om det fortsätter så här kommer vi ha ett mandat i Sjuhärad nästa val!

Andra bloggar om: ,

Historien som propaganda

Docent Peo Hansen har en recension i DN Kultur i vilken han bland annat frågar sig varför så mycket av historieskriningen om EU görs av EU-anhängare i politiskt syfte. Det här sättet att skriva historia var norm på 1800-talet, men idag skulle något liknande aldrig accepteras i nationell historieskrivning. En modern Grimberg eller Frans G Bengtsson skulle bli utsatt för en hagelstorm av kritik, men dagens skönmålande EU-historia är inte bara OK, utan är konstigt nog totalt dominerande.

Hansens recension är en härlig sågning av Kerstin Vinterheds "Europa, det är jag. Om EU:s fäder och Europas identitet" som är en samling hyllningar av mer eller mindre döda EU-ledare. Läs bara hur han demolerar hennes helgonporträtt av Robert Schuman.
Utöver de fem nämnda ger Vinterhed förstås även en tribut till Robert Schuman - EU:s mest aktade fredsarkitekt och tillika en av EU:s grundare i början av 50-talet. Hon nämner dock inte att Schuman i rollerna som fransk premiärminister och utrikesminister (1947-52) samtidigt ansvarade för Frankrikes blodiga och kompromisslösa krig i Indokina (1946-54). Naturligtvis känner Vinterhed till detta. Men hon väjer för att ta upp det eftersom detta både skulle komplicera bilden av EU som ett fredsprojekt och hennes egen framställning av Schuman som en man med en sällsam förmåga "att lyssna på andra och försöka förstå världen också utifrån meningsmotståndarens synvinkel".

Men Schuman hade fler kvaliteter än så. Född i Luxemburg 1886 som tysk medborgare blev Schuman fransk medborgare först 1919 när hans hembygd (Alsace-Lorraine) återtogs av Frankrike. Vinterhed beundrar Schumans förmåga att hantera sin mångnationella bakgrund. Till sin natur, skriver hon, var han en "gränsövergångare".

Vad Vinterhed inte känner till är att Schuman på 30-talet avskydde just "gränsövergångarna". Som fransk parlamentariker åren före det andra världskriget gjorde sig Schuman till talesman för den allt mer invandrarfientliga och antisemitiska opinionen i landet. 1938 föreslog han en revidering av samtliga medborgarskap som beviljats till invandrare i Frankrike efter 1919, för att man på så sätt skulle kunna ogiltigförklara alla misshagliga invandrares medborgarskap. Han föreslog också ett totalstopp för nya utfärdanden av medborgarskap till invandrare i Frankrike.

Schumans förslag kan ses som en föregångare till dagens medborgarskaps- och integrationstest i EU. På den tiden var udden dock inte riktad mot muslimerna utan mot judarna, framför allt de som flytt från Tyskland efter nazisternas maktövertagande 1933. Om detta står att läsa i historikern Vicki Carons prisbelönta bok "Uneasy Asylum. France and the Jewish Refugee Crisis, 1933-1942." (Stanford University Press, 1999).

Hade Vinterhed känt till detta hade hon naturligtvis inte bara reviderat sin helgonbild av Robert Schuman; hon hade nog också börjat granska de andra EU-fädernas politiska biografier lite närmare.
Artikeln är väl värd att läsa i sin helhet. Det är alltid skönt när någon lyckas påpeka att kejsaren är naken.

ISBN: 9172240229
Andra bloggar om: , , , , , Intressant

13 december 2006

Styrelsemöte i Göteborg



Miljöpartiets effektiva styrelse hade möte i måndags. Det var naturligtvis mycket trevligt. Och det redan innan vi kokade glögg.

En annan trevlig sak är dessutom att jag från och med nu lyckats klura ut hur mobilbloggningen fungerar.

Google News verkar bra

Jag har äntligen fått en stund över och kommit mig för med att lägga upp en RSS-bevakning på mitt namn från Google News som nu finns på svenska. Lätt som en plätt.

Och direkt upptäcker jag att VästerviksTidningen precis lyft fram min motion om att monarkin borde avskaffas när kungen fyller 65 år. Kul. Det hade Riksdagsbibliotekets Nyhetsagent missat.

Google News verkar vara väldigt bra för att vara gratis.

Andra bloggar om:

07 december 2006

När plånboken har makten

För några dar sedan hörde jag talas i koridorrerna om en artikel om lobbyism i tidningen Vi som sades vara väldigt bra.

Det är den.

Rekommenderas starkt om man vill veta hur maktspelet i EU verkligen går till.

Andra bloggar om: , ,

06 december 2006

Bedrövligt EU-spektakel i Finland

Det finns de som hoppas att förslaget till EU-konstitution ska tinas upp under det tyska ordförandeskapet i vår. Och som en present åt Angela Merkel godkände Finlands riksdag den nya EU-grundlagen med röstsiffrorna 125-39 nu i tisdags.

Efter nejen i Holland och Frankrike ställdes de planerade folkomröstningarna in i länder som Storbritannien, Tjeckien, Irland och Danmark där nej-sidan såg ut att kunna vinna. Men i länder där EU-anhängarna tryggt har kunnat mönstra majoritet i parlamenten har man däremot gått vidare. Finland är nu det 16:e landet som godkänner konstitutionen.

Samtliga Gröna parlamentariker utom en röstade för avslag.

Den politiska poängen med att Finland godkänner ett förslag som redan fallit - och som därför rimligen borde omförhandlas - är att öka trycket på Holland och Frankrike att hålla nya folkomröstningar om samma fördrag en gång till.

EU och Finland verkar fortfarande inte ha lärt sig betydelsen av ordet Nej.


Andra bloggar om: , , , Intressant

05 december 2006

"Så är det att vara i valutaunion med Tyskland"

Richard Brander på finländska Hufvudstadbladets EU-blogg är inte direkt överlycklig för IG-Metals krav på 5-8% löneökningar i den tyska avtalsrörelsen. ECB är orolig över inflationen, och risken är stor att de höjer styrräntorna.
Den tyska metallarbetaren är förstås glad över att få högre lön. Den högre räntan stör inte honom så mycket. Dels bor man ofta på hyra i Tyskland, dels är bolåneräntorna sällan bundna till de korta marknadsräntorna.

Däremot ökar våra låneskötselkostnader här i Finland. Så är det att vara i valutaunion med Tyskland.
Andra bloggar om: ,

Högre hyror skapar fred?

Enligt en färsk rapport från Standard & Poor ser det ut som att allmännyttan strider mot EU:s regler, och att EU kan komma att tvinga upp de svenska hyrorna. Det är ju helt uppenbart att detta är en nödvändig uppoffring vi måste göra så att det inte blir krig mellan Tyskland och Frankrike.

Hyresgästföreningen vill dock ha ett ord med i laget, och förespråkar en strategisk reträtt.

Lästips: Hyresgästföreningens Frågor och Svar om EU och hyrorna

Andra bloggar om: , , , Intressant

04 december 2006

EU-grundlagen är på väg tillbaka

Jag har en artikel i Sundsvalls Tidning idag.
Frysboxen har börjat skaka. Det är någonting som rör sig därinne, någonting som vill ta sig ut.

Andra bloggar om: , ,

01 december 2006

Och nu, reklam

På lördag den 2:a dec föreläser jag på seminarium om Alternativ till EU kl 12:30 i Göteborg. Gamle GU-förbundssekreteraren Johan Lindblad kommer också vara där och tala om ett nytt parti han tagit initiativ till.

Måndagen den 4:e är jag i Sundsvall och debatterar EU-konstitutionen kl 18:00 på Kulturmagasinet. Debatten går under rubriken "Liket Lever."

Genteknik och vätgas

Jag säger bara WOW. Det är kanske inte så vältaligt av mig, men vad mer kan man säga?

Japanska och brittiska forskare har i alla fall lyckats genmanipulera två protein så att de producerar vätgas från vatten om man utsätter dem för vanligt ljus.

Plötsligt längtar jag tillbaka till biologin igen.

Besvikelse över REACH

Efter mer än 7 års arbete har EU nu nått en uppgörelsen om den nya kemikaliepolitiken, REACH, som har beskrivits som den viktigaste EU-lagen på två decennier. Att döma av Europaportalens genomgång är besvikelsen stor. Miljövännerna är starkt kritiska, och även bland några av de som tänker rösta Ja är frånvaron av glädje påtaglig. De enda som verkar glada är kemiindustrin och Moderaterna.

Den hårt profilerade EU-anhängaren Åsa Westlund (s) försöker tänka positivt:
Motståndet från den politiska högern och den tyska kemikalieindustrin har varit starkt. Den kompromiss som nu har nåtts måste i ljuset av detta hårda motstånd bedömas som en framgång
Mikael Karlsson, ordförande i Svenska Naturskyddsföreningen är mera förbannad.
Detta är en besvikelsens dag. Uppgörelsen kommer inte att skydda hälsa och miljö på det sättet som behövs. Ett starkt REACH skulle ge miljarder i samhällsvinster men bara kostat kemiindustrin kaffepengar.
Den EU-positiva Lena Ek (c) talar också klarspråk
Ministerrådet har dragit ut sina egna tänder. Man hade chansen att anta en lag som skulle skapa en möjlighet att verkligen ersätta de farligaste kemikalierna med bättre alternativ, men valde slutligen att gå de mest miljöfientliga länderna till mötes. Besviken är ett svag ord i det här sammanhanget.
Miljöpartiets EU-parlamentariker Carl Schlyter och Jens Holm (v) är också missnöjda och har gjort ett gemensamt uttalande.

Hur kunde REACH, som en gång verkade så lovande, bli så urvattnat?

I grund och botten handlar det om svårigheten att tvinga fram en gemensam politik för en hel kontinent. Länder med dålig ekonomi, fattigdom, arbetslöshet, eller helt enkelt med regeringar, som inte ser miljön som en prioriterad fråga, har kunnat rösta bort de skarpa förslagen.

EUs miljöpolitik kan lite vanvördigt jämföras med en turistgrupp på utflykt under en charterresa. Det spelar ingen roll om några vill gå snabbare fram. Det är trist, men det är alltid de långsammaste som bestämmer takten.


Andra bloggar om: , , Intressant