26 juni 2009

Tänker Reinfeldt stå tyst när EU hotar Irland?

Sverige har ett uppenbart intresse av att det inte accepteras att de stora EU-länderna använder sig av hotelser för att driva igenom sin vilja. Som ordförande för EU det kommande halvåret har Fredrik Reinfeldt dessutom ett särskilt ansvar för att inte EU använder sig av otillbörliga påtryckningar för att tvinga fram ett ja till Lissabonfördraget i den irländska folkomröstningen.

EU har redan blandat sig i genom att kommissionen köpt in en propagandakampanj om EU:s fördelar, men en del EU-ledare drar sig inte för att försöka påverka utgången genom hotelser.

Den senaste i raden är den framträdande EU-parlamentarikern Jo Leinen (från de tyska socialdemokraterna) som i onsdags hotade med att Irland riskerar att regleras till en "andra klassens" nation om de röstar nej i folkomröstningen i höst. Han tillade att det irländska folket måste fråga sig om de vill bli isolerade från resten av EU eller om de vill bli integrerade i EU. Ännu tydligare blir det underförstådda hotet när han säger att irländarna måste rösta ja om de vill fortsätta att dra nytta av EU:s "skyddande paraply".

Irland har drabbats hårt av finanskrisen, och kan komma att behöva hjälp från omvärlden. Jo Leinens uttalanden är en minst sagt otillbörlig påtryckning.

Jag tog upp frågan om hotelserna inför folkomröstningen med statsministern när han var i riksdagen nu i veckan och han svarade kort:
Herr talman! Jag hoppas verkligen inte att någon kommer att hota det irländska folket. Det tror jag inte vore så lyckat.
Gott så. Efter Jo Leinens uttalanden dagen därpå har jag nu lämnat in en skriftlig fråga till Reinfeldt, där jag frågar vad han tänker göra för att motverka att representanter för EU och de stora medlemsstaterna använder sig av hotelser för att tvinga på ett litet medlemsland sin vilja när det gäller Lissabonfördraget?

Det ska bli intressant att se vad han svarar. Kommer han att uttala sig för schyssta spelregler och markera mot påtryckningarna, eller kommer han att ducka?

Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: