Under Almedalsveckan deltog jag bland annat på Junilistans seminarium med den tyske författningsexperten professor Karl Albert Schachtschneider.
En för dagen slipslös Nils Lundgren inledde med att hälsa välkommen med en lång inledning på tyska och ett skämta om hur svårt det är att få en fungerande demokrati när man behöver ein Dolmetscher. Det tog några ögonblick innan min hjärna ställt om tillräckligt väl till skoltyska för att räkna ut vad det betyder.
Lyckligtvis så kopplade de in tolken när väl den tyske professorn började tala. Föga förvånande inledde han med ett Kant-citat om statens natur. Säga vad man vill om Junilistan, men de är high-brow.
Karl Albert Schachtschneider är mest känd för att ha drivit frågan om EU-konstitutionen till den tyska författningsdomstolen. Det är till stor del hans förtjänst att Tyskland aldrig ratiferade EU-konstitutionen.
När Frankrike och Holland röstade nej till EU-konstitutionen så valde Författningsdomstolen att skjuta upp beslutet på obestämd framtid. Professorn menade att Tyskland i och med detta egentligen sagt nej till EU-konstitutionen, men man talar inte så högt om det.
Han tror att det finns en hyggligt stor chans att Författningsdomtolen kommer att ogiltigförklara det nya EU-fördraget. Om han har rätt får vi en väldigt intressant situation.
Professor Schachtschneider talade även om den nya sortens definition av demokrati som har börjat bli vanlig i Tyskland. Enligt den nya EU-anpassade sättet att se på saken definierar man det numera som transparens, effektivitet, legitimitet. Det handlar alltså inte längre om att besluten ska utgår från folkviljan, utan om att medborgarna ska acceptera att besluten är bra. Man lösgör begreppet demokrati från folket. Det är en oroande utvecking.
Ett bra seminarium.
Andra bloggar om: politik, Almedalen, Junilistan
11 juli 2007
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar