06 juli 2007

Försöker jordbruksministern luras?

I media har det framstått som att Sveriges nya linje om EUs jordbruksstöd är att det ska avskaffas. Jag litade själv på mediauppgifterna och hoppades att den borgerliga regeringen för en gångs skull gjorde ett bra jobb.

Den synnerligen EU-positiva journalisten Ylva Nilsson på Europa-Nytt har dock satt sig in i regeringens förslag i detalj och har fått en helt annan bild. Hon antyder till och med att jordbruksministern medvetet bluffar och försöker framställa förslaget som något det inte är.

Artikeln är informativ och förjänar att läsas i sin helhet, men här är några av höjdpunkterna.
"Det förslag som jordbruksminister Eskil Erlandsson lämnade till EU-kommissionen i veckan handlar, tvärt emot en utbredd missuppfattning, inte om att avskaffa EUs jordbruksstöd."

"Ingen kan veta om Eskil Erlandsson med avsikt vilseförde pressen och därmed de flesta svenskar. Idén att avskaffa EUs jordbruksstöd är en riktig väljarmagnet i Sverige, ett frestande lätt sätt att vinna stöd. Antingen föll Erlandsson för frestelsen eller så var han dålig på att göra sig förstådd."

"Problemet med att vilseleda folk är förstås att så småningom gör man människor besvikna. Det blir inget snabbt eller radikalt avskaffande av jordbruksstöden i EU.
Dels därför att ingen har föreslagit detta, inte ens den svenska regeringen."

"De flesta svenskar följer inte med i de europeiska jordbruksdiskussionerna särskilt noga och allt de så småningom kommer att bära med sig blir en vag uppfattning om att Sverige ville ta bort jordbrukstöden men dumma EU gick inte med på det.

Återigen – det är en frestande politik att framställa sig själv som hedervärd och rättrådig och att låta ”dumma EU” bära skulden för de korkade beslut som blir resultatet."
Andra bloggar om: , ,

Inga kommentarer: