27 juli 2007

Morgon i Slovenien


I väntan på bilen som ska ta oss från vandrarhemmet... Temperaturen idag ska bli 35 grader. Lägret öppnar efter frukost.

25 juli 2007

Sommarläger i Slovenien

Bli inte förvånade om det inte blir så mycket bloggat nu. Jag utgår inte från att det finns internet på TEAMs EU-kritiska sommarläger.

23 juli 2007

EU-konstitution i ny förpackning

Den spanske utrikesminstern Miguel Angel Moratinos har precis blivit intervjuvad i El Pais, och på frågan om ifall EU-konstitutionen räddats i det nya EU-fördraget svarade han, enligt Open Europe, att "Jag tror att 98% av innehållet, av substansen i det konstitutionella fördraget kommer att återfinnas i det framtida fördraget. Förpackningen har bytts ut, men inte innehållet."

Från ledande politiker på Irland har vi tidigare fått en (i mitt tycke ganska låg) bedömning om att 90% av EU-konstitionen finns kvar, och från Luxemburg har vi en annan uppskattning på 99%. Jag begriper inte hur de höga herrarna har gjort för att få fram de där beundransvärt exakta procentsiffrorna, och jag misstänker starkt att det bara är fråga uppskattningar som plockats ur luften, men detta oaktat så stämmer det att förändringarna är mycket små.

Och den här något överprecisa ärligheten från olika EU-ledare ställer till en hel del problem för de politiker i Holland och Storbritannien som försöker övertyga människor om att det nya fördraget är så enormt anorlunda att man inte behöver ha några nya folkomröstningar.

Det ljusnar.

Andra bloggar om: , ,

Regeringskonferensen öppnar

Idag öppnar regeringskonferensen om den nya EU-grundlagen. Regeringskonferensen ska omvandla mandet från midsommarhelgens toppmöte till fördragstext. Tanken är att den ska vara klar i mitten av oktober. EU-observer har en artikel om vad som kan förväntas dyka upp under förhandlingarna.

Andra bloggar om: ,

Transparens på hög nivå

Strax före 11 i morse kom det ett SMS från EU-nämndens kansli.
Brådskande
Utkast till slutsatser har nyss sänts ut per mejl. Synpunkter kansliet tillhanda senast kl 12 idag den 23 juli.
Attans. Ett skriftligt samråd om slutsater kan vara viktigt. Jag bestämmer mig snabbt för att reducera min frukost till en kopp te, och skynda mig in till riksdagen.

På riksdagen upptäcker jag att slutsaterna gäller utrikesminstrarnas möte och handlar om Albanien. De är också nästintill obegripliga om man inte är insatt i det diplomatiska spelet kring Albaniens EU-medlemskap. Ett av orden är understruket, vilket tyder på att det gjorts en ändring i sista stund. Är det en framgång för utvidgningens anhängare, eller för motståndarna?

Jag ringer till Bodil Ceballos i utrikesutskottet i förhoppningen om att hon kan översätta dokumentet till något som en normal EU-expert kan begripa. Det är inte lätt. Vi kommer dock fram till att miljöpartiet troligen inte bör protestera mot förslaget, men att jag ska ringa EU-nämndens kansli och försöka ta reda på vad det är som har ändrats.

Klockan 11:54 ringer jag EU-nämndens kansli och frågar varför ordet är understruket. Jag får svaret att de inte heller vet. Och att de jobbar hårt med att försöka ta reda på det.

Underbart.

-----------------------------------------------------------------------------------

Up-date: En kvart efter deadline har EU-nämnden äntligen fått kontakt med någon i Bryssel. Enligt denne rör det sig bara om en stilistisk förändring för att göra saker tydligare.


Andra bloggar om: , ,

20 juli 2007

Intressant läge i Storbritannien

Kampanjen för folkomröstning i Storbritannien håller på att gå in i ett mycket spännande skede. Innan nejen i Frankrike och Holland hade alla partier lovat en folkomröstning om EU-konstitutionen, men nu försöker den nye premiärministern Gordon Brown smita ifrån det löftet.

Den EU-positiva tidningen Economist hoppas fortfarande kunna undvika en folkomröstning, men optimismen är något ansträngd.
Right now, the new prime minister, Gordon Brown, is battling demands to offer the British public a referendum on the proposed "Treaty of Lisbon" that EU leaders have drafted as a replacement for the doomed EU constitution (on which his predecessor, Tony Blair, did offer a referendum).

Mr Brown is having a painful time fighting off those demands, mainly because he cannot speak aloud the real reason not to have a referendum (he would lose it, plunging Britain's EU relations into a deep crisis), but instead has to pretend that the new treaty is so different from, and so much more modest than the old constitution, that a national popular vote is not needed. Alas, the last few weeks have been unkind to that strategy. Half the national leaders in Europe have popped up to boast that the new treaty contains almost all the major innovations of the old constitution, and that all that has changed is the packaging. Some of those leaders, still more unhelpfully, have publicly asserted that the guiding principle behind the change of packaging was to make the whole treaty bewildering to ordinary voters, in order to avoid referendums.
Och det här är alltså en Ja-sägares beskrivning av situationen.

Andra bloggar om: , ,

18 juli 2007

Stark opinion för folkomröstning i Danmark

Den danska regeringen lyckades med konststycket att förhandla till sig ändringar i de nio paragrafer i EU-konstitutionen som skulle ha tvingat fram en folkomöstning enligt den danska grundlagen. EU-ledarna var helt enkelt oroliga för vad som skulle kunna hända om de danska väljarna fick chansen att yttra sig.

Men det ändrar inte på det faktum att danskarna vill folkomrösta. Och sannoliketen är ganska stor att de kommer att få det. Enligt en ny opinionsundersökning vill mer än hälften av danskarna ha en folkomröstning.

Det är bara ett av Ja-partierna som har bestämt sig för folkomröstning än så länge, men flera av de andra ja-partierna tvekar.

Andra bloggar om: , ,

11 juli 2007

Junilistans seminarium om EU-grundlagen



Under Almedalsveckan deltog jag bland annat på Junilistans seminarium med den tyske författningsexperten professor Karl Albert Schachtschneider.

En för dagen slipslös Nils Lundgren inledde med att hälsa välkommen med en lång inledning på tyska och ett skämta om hur svårt det är att få en fungerande demokrati när man behöver ein Dolmetscher. Det tog några ögonblick innan min hjärna ställt om tillräckligt väl till skoltyska för att räkna ut vad det betyder.

Lyckligtvis så kopplade de in tolken när väl den tyske professorn började tala. Föga förvånande inledde han med ett Kant-citat om statens natur. Säga vad man vill om Junilistan, men de är high-brow.

Karl Albert Schachtschneider är mest känd för att ha drivit frågan om EU-konstitutionen till den tyska författningsdomstolen. Det är till stor del hans förtjänst att Tyskland aldrig ratiferade EU-konstitutionen.

När Frankrike och Holland röstade nej till EU-konstitutionen så valde Författningsdomstolen att skjuta upp beslutet på obestämd framtid. Professorn menade att Tyskland i och med detta egentligen sagt nej till EU-konstitutionen, men man talar inte så högt om det.

Han tror att det finns en hyggligt stor chans att Författningsdomtolen kommer att ogiltigförklara det nya EU-fördraget. Om han har rätt får vi en väldigt intressant situation.

Professor Schachtschneider talade även om den nya sortens definition av demokrati som har börjat bli vanlig i Tyskland. Enligt den nya EU-anpassade sättet att se på saken definierar man det numera som transparens, effektivitet, legitimitet. Det handlar alltså inte längre om att besluten ska utgår från folkviljan, utan om att medborgarna ska acceptera att besluten är bra. Man lösgör begreppet demokrati från folket. Det är en oroande utvecking.

Ett bra seminarium.


Andra bloggar om: , ,

07 juli 2007

Heinlein 100 år

Idag är det 100 år sedan sf-författaren Robert Heinlein föddes i Butler, Missouri, och det måste naturligtvis hedras med en bloggpost.

Men det får bli en kort bloggpost, för jag ska upp och föreläsa imorgon bitti. Det finns mängder med Heinlein-böcker som borde läsas, några få som den vanlige läsaren bör undvika, men vilka det är kan den intresserade läsaren lätt hitta information om på annat håll.

Så jag nöjer mig med att säga att den politiska handboken "Take Back Your Goverment" som Heinlein skrev strax efter andra världskriget fortfarande är en förbaskat bra manual för en valsamordnare, och överhuvudtaget är det en nyttig bok för människor som är politiskt aktiva. Visst har den åldrats, men den har mestadels åldrats med charm. Och den Heinleinska optimismen som boken lägger i dagen är rent sprudlande smittsam.

Boken är dock väldigt tyst om en del detaljer, som till exempel att Heinlein var politiskt aktiv långt ut på vänsterkanten, men de kan man läsa mera här.

Andra bloggar om: ,

06 juli 2007

Försöker jordbruksministern luras?

I media har det framstått som att Sveriges nya linje om EUs jordbruksstöd är att det ska avskaffas. Jag litade själv på mediauppgifterna och hoppades att den borgerliga regeringen för en gångs skull gjorde ett bra jobb.

Den synnerligen EU-positiva journalisten Ylva Nilsson på Europa-Nytt har dock satt sig in i regeringens förslag i detalj och har fått en helt annan bild. Hon antyder till och med att jordbruksministern medvetet bluffar och försöker framställa förslaget som något det inte är.

Artikeln är informativ och förjänar att läsas i sin helhet, men här är några av höjdpunkterna.
"Det förslag som jordbruksminister Eskil Erlandsson lämnade till EU-kommissionen i veckan handlar, tvärt emot en utbredd missuppfattning, inte om att avskaffa EUs jordbruksstöd."

"Ingen kan veta om Eskil Erlandsson med avsikt vilseförde pressen och därmed de flesta svenskar. Idén att avskaffa EUs jordbruksstöd är en riktig väljarmagnet i Sverige, ett frestande lätt sätt att vinna stöd. Antingen föll Erlandsson för frestelsen eller så var han dålig på att göra sig förstådd."

"Problemet med att vilseleda folk är förstås att så småningom gör man människor besvikna. Det blir inget snabbt eller radikalt avskaffande av jordbruksstöden i EU.
Dels därför att ingen har föreslagit detta, inte ens den svenska regeringen."

"De flesta svenskar följer inte med i de europeiska jordbruksdiskussionerna särskilt noga och allt de så småningom kommer att bära med sig blir en vag uppfattning om att Sverige ville ta bort jordbrukstöden men dumma EU gick inte med på det.

Återigen – det är en frestande politik att framställa sig själv som hedervärd och rättrådig och att låta ”dumma EU” bära skulden för de korkade beslut som blir resultatet."
Andra bloggar om: , ,

Lobbytips inför Almedalen

PR-byrån Hill & Knowltons nyhetsbrev Den Politiska Dagordningen ger lite goda råd åt andra lobbyister nu så här inför Almedalsveckan. Tips nummer tio lyder:
Pröva inte med mutor och presenter
Om du tror att Centerpartiet ändrar energipolitik för
att du skänker ett splitter nytt golfset till den
energipolitiske talesmannen så tror du fel!
Sant. Men om du kan erbjuda en ministerpost eller tre...

Andra bloggar om: ,

Ombytta roller

Dags för lite avkoppling från EU-nyheterna.

Här har vi en annorlunda - och väldigt rolig - historielektion, som försöker svara på frågan om hur det senaste halvseklet hade sett ut om USA hade varit Iran, och Iran varit USA?

Slutet är bäst.


Andra bloggar om: , , ,