31 augusti 2006

Weird Al Yancovic om fildelning

Weird Al har gjort en helt underbar musikvideo om fildelning.

Klar hitpotential.

Andra bloggar om:

Nej till EU:s valstuga öppnad

Idag öppnade vi Nej till EU:s valstuga i Brunnsparken. Det är den lilla vita stugan bredvid sossarnas. Ingela Mårtensson var konferencier och förutom mig så talade även toppkandidater från Vänsterpartiet och Junilistan.

Meningen är att lyfta EU-frågan i valrörelsen, och uppmana folk att rösta på EU-kritiker.

Det här är ett nytt och kul inslag i den Göteborgska valrörelsen, och jag tror att det kommer att bli mycket lyckat!

Andra bloggar om: , , ,

30 augusti 2006

Icke Godkänt, folkpartiet

Henrik skriver om hushållsutskicken som landat i hans brevlåda.
Folkpartiet skriver i sitt hushållsutskick att de vill införa betyg från årskurs sex och ge skolor som vill möjlighet att sätta betyg från ärskurs tre. Jag vet inte vad en ärskurs är, men det beror kanske på att jag fick betyg betydligt senare än vad batongpartiet tycker är lagom.
Snyggt!

Andra bloggar om: , , ,

28 augusti 2006

Jag, företagsvänlig?

Skaraborgspressen rapporterar att jag är miljöpartiets företagsvänligaste riksdagskandidat i Skaraborg. Något överraskande kanske, men Företagarna ger mig en tumme upp och 55 poäng.

Det är inte illa, men inte så bra att jag behöver riskera att kallas borgerlig. I Göteborg rankas jag till exempel 3:a, om det nu betyder något.

I vilket fall som helst bör man ifrågasätta den här enkäten. På många sätt är det en tramsig enkät, med konstigt urval av frågor, och många konstiga vinklingar. Till exempel så hade de en fråga om hur viktigt man tror att det är att sänka arbetsgivaravgiften för att få fler personer i arbete. Jag anser att det vore bra med sänkta arbetsgivaravgifter, men jag tror tyvärr inte att en generell sänkning skulle ge särskilt många nya jobb. Så jag svarade på den fråga de ställde, väl medveten om att det säkert uppfattas som "fel" svar.

Det värsta exemplet är på enkätmakarnas klantighet är frågan om undantagsreglerna i LAS där man (om man nu velat) inte ens kunde ange att man är nöjd med nuvarande lagstiftning! Amatörer.

Företagarna begär (helt riktigt) att politiker ska försöka förstå sig på företagens villkor innan det införs nya regleringar. Hur vore det om Företagarna försökte lära sig lite om hur politiken fungerar innan de sätter ihop nästa enkät?

Andra bloggar om: , ,

27 augusti 2006

The War on Trigonometry

Från läsvärda labourbloggen Recessmonkey

NEW YORK - A public school teacher was arrested today at John F. Kennedy International Airport as he attempted to board a flight while in possession of a ruler, a protractor, a set square, a slide rule and a calculator.

At a morning press conference, Attorney General Alberto Gonzales said he believes the man is a member of the notorious Al-gebra movement.

He did not identify the man, who has been charged by the FBI with carrying weapons of math instruction. “Al-gebra is a problem for us,” Gonzales said. “They desire solutions by means and extremes, and sometimes go off on tangents in a search of absolute values. They use secret code names like ‘x’ and ‘y’ and refer to themselves as ‘ unknowns’, but we have determined they belong to a common denominator”

When asked to comment on the arrest, President Bush said, “If God had wanted us to have better weapons of math instruction, He would have given us more fingers and toes.”

White House aides told reporters they could not recall a more intelligent or profound statement by the president.

Andra bloggar om: , ,

26 augusti 2006

Studentförbundens hemliga förslag

Denna artikel är ett återtryck från Gröna Studenters valmagasin Lime.

Politik handlar inte bara om att vilja, utan även om att våga. Och i valtider är det klokast att vara lite försiktig. Efter en intensiv övning i grävade journalistik kan dock Lime presentera den kompletta listan på de hemliga förslag som de politiska studentförbunden än så länge inte vågar lägga fram.

Centerns Högskoleförbund:
För att säkerställa principen om att hela Sverige ska leva vill vi att det öppnas 10 nya högskolor på orter utan eget Systembolag.

Liberala Studentförbundet:
Inför DNA-tester på tentorna för invandrade studenter för att säkerställa att det verkligen är de som går upp på tentorna

Vänsterns Studentförbund:
Universitetslärarnas löner vara direkt proportionella mot de medelbetyg studenterna ger sina lärare vid kursutvärderingarna. Lärare i nyliberala ämnen ska inte tillåtas genomföra kursutvärderingar!

S-studenter:
Dagens antagningssystem leder till en kraftig underrepresentation av studenter med mindre lyckade avgångsbetyg. För att stärka den demokratiska, jämlika, balanserat rättvisa högskolan med plats för alla vill vi införa kvotering; så att en tredjedel vardera av platserna reserveras för studenter med låga respektive medelmåttiga betyg.

Gröna Studenter:
Inrätta omedelbart ett nytt Universitet i Kalix.

Gemensamt förslag från alla studentförbunden:
Fördubbla omedelbart antalet doktorandtjänster i Statsvetenskap!

Vänsterns Studentförbund:
Äsch vad tusan, tredubbla dem!

Feministiskt Inititivs Studenter:
I syfte att ge vårt parti en något mer resonabel profil förespråkar vi en lagstiftning om att minst 13% av professurerna även i framtiden ska reserveras för manliga sökande.

Junilistans Studenter:
Å ena sidan är det ju viktigt med utbildningens kvalité, men å andra sidan så har ju även kvantiteten sin betydelse. Vi vill dock särskilt understryka det faktum att Nils Lundgren har en snygg slips!

Liberala Studenter:
Inrätta en honorärprofessur för Mauricio Rojas i det nya högskoleämnet Invandrares Kriminalitet.

S-studenter:
Södertörns Universitet bör inrätta en kurs på minst 20 poäng i det korrekta sättet att fylla i en ansökan om aktivitetsbidrag.

Fria Moderata Studentförbundet:
Narkotikaliberalerna i FMS är inte med i undersökningen om studentförbundens hemliga förslag, då de till skillnad från sitt moderparti säger precis det de tycker.

Liberala Studenter:
Efter att vi vinner valet ska Per Ahlmark, före detta vice statsminister och flitig artikelförfattare, bli utsedd till hedersdoktor i allt. Allt!

Pilsner på Kåren:
Egentligen vill vi ha hembränt.


Andra bloggar om: , , , Intressant

EU får hård kritik för terrorstämpel

Den svenske generalen Ulf Henricsson går nu ut med hård kritik mot EUs terrorstämpel av de Tamilska Tigrarna, LTTE.

Ulf Henricsson är chef för den internationella observationsstyrkan på Sri Lanka. Innan Tigrarna terrorstämplades i maj varnade han i en skrivelse till EU för att det skulle kunna leda till ökade fientligheter.

I en intervju med AFP, återgiven på Europaportalen, säger han nu att man inte verkar ha läst hans skrivelse särskilt nogrannt, och att beslutet är illa genomtänkt och verkar snarare tagits på ett kafe i Bryssel.

Enligt Henricsson har beslutet inneburit att Sri Lankas regering trott sig ha fått uppmuntran och fria händer [carte blanche] att ta itu med LTTE-gerillan.

De senaste fyra åren har det varit eldupphör i Sri Lankas långa inbördeskrig. Eldupphöravtalet skrevs under av regeringen och de tamilska Tigrarna som jämbördiga parter. Om en av parterna plötsligt förs upp på en terroristlista är det, enligt Henricsson, inte svårt att förstå att det leder till problem.

Sedan beslutet togs har våldet flammat upp och bara i augusti har 650 människor blivit dödade.

EU:s beslut den 29:e maj att terroriststämpla de tamilska Tigrarna innehär också att Tigrarna inte längre accepterar att observatörer från EU-länderna ingår i de styrkor som försöker övervaka eldupphöravtalet.

Svenskarna har hitills ingått i en nordisk fredsstyrka, men de är nu på väg hem. Norrmännen och islänningarna kommer dock stanna kvar för att försöka övervaka ett avtal som är på väg att gå i spillror.

Mina kommentarer:
Jag har inte mycket till övers för Tigrarna, även om jag har svårt att beskriva dem som terrorister. Riktiga terrorister gömmer sig i grottor eller källarhål. Tigrarna är en gerillaarmé med eget flygvapen och flotta.

Jag vet inte om Henricsson har rätt. EUs terrorlista handlar inte om vilka som är terrorister på riktigt, utan det är en politisk och diplomatisk bedömning om vilka grupper man vill ha sanktioner mot.

De nordiska länderna var länge mot att terroriststämpla LTTE men måste antingen ha ändrat sig, eller valt att lägga ner sina röster. Det krävs enhällighet mellan medlemsländerna för att sätta upp en organisation på terroristlistan.

EUs utrikespolitik är inte bra på att ändra sig. Man lider av prestige och bristande manöverförmåga. Ett exempel är Hamas som fortfarande står med på listan trots att de vunnit ett demokratiskt val i Palestina.

Det är möjligt att EU gjorde rätt i att införa sanktioner mot Tigrarna. Men om beslutet är fel så kommer det vara svårt att ändra.


Andra bloggar om: , , , Intressant

25 augusti 2006

Ockupationens pris

Den kände fredsaktivisten Uri Avnery skriver från ett israeliskt perspektiv om hur det israeliska nederlaget i 2:a Libanonkriget är en direkt konsekvens av att armén brytits ned av långvarig ockupationstjänstgöring.
It is certainly a luxury to fight against an enemy who cannot defend himself properly. But it is dangerous to get used to it.
Avnery är orolig för att den israeliska armén nu förlorat förmågan att vinna ett konventionellt krig. Hans hävdar att Israel för sin egen säkerhets skull måste sluta fred med palestinierna, upphäva ockupationen och dra sig tillbaka till internationellt erkända gränser.

Intressant och annorlunda.

Andra bloggar om: , Intressant

Ett snällare och varmare Sverige

Göran Hägglund går nu ut och säger att han vill ha ett snällare och varmare Sverige.

Det är inte enbart prat utan handling. De har en genomförbar politik också, åtminstone för den del av förslaget som har med klimatförändringar att göra.

Och jag som trodde att deras bensinprispolitik inte var genomtänkt utan bara ren och skär populism.

Andra bloggar om: , , , ,

24 augusti 2006

Roligt om Förtroenderådet

Ur gårdagens brevskörd:
Välkommen till möte med Förtroenderådet
Detta är en preliminär kallelse då detta möte ska behandla frågan om vi ska ingå i en regeringskoalition eller inte. Resultatet av valet den 17 september avgör om det blir ett möte eller inte. Ett definitivt besked om det blir möte beslutas dagarna efter valet, då vi vet hur det maktpolitiska läget ser ut. Vi utgår från att ni har full förståelse för detta.


Andra bloggar om: ,

Jag är Lars

Enligt GPs partiledartest så är jag tydligen mest lik Lasse Ohly...

Så länge man inte blir Leijonborg måste man ändå vara nöjd.

22 augusti 2006

Max glad

Jag höll i en insändarworkshop på Gröna Studenters valupptakt i söndags. Idag publicerades mitt bidrag i Metro.

De flesta partier tror att studenter aldrig blir sjuka.
Om man läser på högskola har man 30 dagars karens om man blir sjuk. Finansierar man sina studier med sparade pengar får man inte ens det. Då har man inte ens någon sjukpenning.
Miljöpartiet vill att alla studenter ska få ett vettigt socialt skyddsnät, oavsett om man tar lån eller inte. Socialdemokraterna och borgarna däremot verkar tro att studenter aldrig kan bli sjuka.
MAX ANDERSSON
Rubriken är förstås Metros.


Andra bloggar om: , , , ,

Bilder från Jönköping

Som några av er kanske minns var min torgmötesturne till Jönköping förra veckan något av en besvikelse. Brutalt uttryckt så uppfyllde den tekniska apparaturen inte riktigt förväntningarna...

Så här var det tänkt att det skulle se ut:


Så här blev det:



Foto: Rickard Sallermo

21 augusti 2006

Världsnaturfonden varnar för vattenbrist

Världsnaturfonden släpper nu en rapport som varnar för att problemen med bristande vattentillgångar nu gör sig kända även i den industrialiserade delen av världen. Bland annat kritiserar man EUs jordbrukspolitik för att förvärra situationen i Europa.
– Vi hushållar inte med vattnet som vi borde. Vi tar ut mer vatten än vad som finns tillgängligt. Så vår attityd mot vatten måste förändras. Vi måste betrakta det som en ganska begränsad resurs som vi alla måste hushålla med väldigt noggrant och det har vi inte gjort särskilt mycket i västvärlden, säger Michael Löfroth, sötvattenexpert på Världsnaturfonden.

...

Ogenomtänkta jordbrukssubventioner är en viktig orsak till sinande vattentillgångar, det gäller inte minst inom Europeiska unionen.

– Om EU sätter till bidrag för att odla vattenkrävande grödor istället för de traditionella som inte kräver vatten till exempel oliver och citroner. Då går ju utvecklingen käpprakt åt fel håll. Nu ger man subventioner till sockerbetor och majs, till väldigt vattenkrävande grödor, vilket gör att vattenuttaget bara ökar och ökar. Det håller inte, säger Michael Löfroth.
Stora system är korkade system.


Andra bloggar om: , , , ,

Lime är här!



Gröna Studenters valmagasin Lime levereras idag till studentorter över landet. Målgruppen är i första hand kvinnliga studenter. Jag vet inte om det är valrörelsens bästa eller sämsta kampanjmaterial, men det sticker onekligen ut.

Om du någon gång undrat hur Veckorevyn skulle se ut om den gavs ut av miljöpartiet - så är tidningen Lime svaret.

Jag gillar det!

Andra bloggar om: , , , ,

20 augusti 2006

Björnjakt och opinionssiffror

Jämtländske toppkandidaten Olof T rapporterar på sin blogg:
Man ska inte sälja skinnet innan björnen är skjuten som den gamla centerledaren Hedlund brukade säga. Björnjakten börjar förresten idag så ett antal skinn att sälja finns det nog snart! Själv hinner jag inte men någon jakt alls förrän senare i höst.. Får nöja mig med röstfiske.
Andra bloggar om: , , ,

"EU bromsar svenskt miljöarbete"

Synnerligen EU-positiva Sydsvenskan har en bra artikel om hur EU sätter hinder i vägen för en bättre miljö.
"Sveriges arbete för en giftfri miljö stöter på patrull i EU. Lagen som skulle förbjuda den giftiga tungmetallen kvicksilver ser ut att urvattnas rejält och sedan gammalt förbjudna bekämpningsmedel är på väg tillbaka till jordbruket. Även villaägarna kan få fortsätta spruta mot ogräs."

"Tidigare i sommar kom ett annat bakslag. Med stöd av EG-rätten underkände miljödomstolen i Stockholm den svenska möjligheten att förbjuda export av kvicksilver. Det finns ingen laglig grund för förbudet och företaget som tillverkar amalgam behöver inte ens dispens för att sälja produkten inom EU.

Reglerna om den fria rörligheten inom EU gäller också för bekämpningsmedel och kommissionen har bestämt vilka som får användas inom unionen. På den godkända listan – positivlistan – har på senare år satts upp ett antal riktigt giftiga medel som just därför varit förbjudna i Sverige uppemot flera decennier."
I EU ses hårdare miljöregler som handelshinder. EUs grundfördrag är tydliga med att den fria rörligheten är viktigare än en god miljö.

Inför folkomröstningen 1994 varnade vi EU-motståndare för detta. Tyvärr har vi fått rätt om EU och miljön. På vissa områden går arbetet för långsamt. På andra går det till och med åt fel håll.

Det är dags att Sverige lämnar EU så att vi återigen kan bli ett föregångsland som driver på utvecklingen för en hållbar värld.

Andra bloggar om: , , ,

19 augusti 2006

"Forsmark spred lögner till medier"

Det är rubriken i Upsala Nya Tidning som rapporterar om att en bolagsjurist på Forsmarks Kraftgrupp de senaste veckorna kontaktat medier och lämnat felaktiga uppgifter i syfte att tysta kritiken mot företaget efter den allvarliga incidenten vid reaktorstoppet för tre veckor sedan.
Desinformationskampanjen har bland annat bidragit med information till en huvudledare som infördes i en rikstäckande morgontidning för två veckor sedan.
Kampanjen har i huvudsak gått ut på att svartmåla den kärnkraftssäkerhetskritiker som de senaste veckorna har fått stort utrymme i medierna.
Istället för att ta en saklig debatt om kärnkraftens säkerhet så har Forsmark valt att starta en förtalskampanj mot Lars-Olov Höglund. Nu har de blivt beslagna med lögner. Det är inte bara skamligt, det tyder på ett mycket dåligt utvecklat säkerhetstänkande. Om deras säkerhet var bra skulle de välkomna kritik i förhoppningen om att kritiken skulle kunna göra den bättre.

En härdsmälta i Forsmark skulle kunna tvinga oss att evakuera hela Stockholmsregionen. Ett företag som inte tål kritik, och istället väljer att smutskasta sina kritiker inger inte det förtroende som krävs för den här verksamheten.

Andra bloggar om: , , , Intressant

18 augusti 2006

"Gamlestadsmannen" i valstugan!

Idag gjorde den så kallade "Gamlestadsmannen", valarbetarnas förbannelse och torgmötenas skräck sitt första försök att sabotera miljöpartiets valrörelse i Göteborg. Det gick inte riktigt som han tänkt.

Jag stod vid Kungsportsplatsen, och var helt ensam om att bemanna valstugan. Jag pratade politik med två unga tjejer när jag plötsligt såg en välbekant profil i höger ögonvrå.

"Helvete, nu börjas det igen," hann jag tänka innan han började skrika högt om sitt missnöje med flygskatten.

Jag hälsade artigt och bad honom vänta lite medan jag talade färdigt med tjejerna. Naturligtvis fortsatte han sitt skällande utan att låta hejda sig. Jag försökte ta situationen med ett leende, och förklarade för tjejerna att han brukar göra så här. Jag bad om ursäkt, och frågade honom sedan varför han bytt käpphäst. Det är ju trots allt elskatterna han brukar beklaga sig över. Det gjorde honom om möjligt ännu argare.

"Vill ni betala högre elskatt?" gormade han åt tjejerna.

"Det gör inte mig något. Det är ändå inte jag som betalar elräkningen," svarade den ena.

Det fick tyst på honom i flera sekunder.

Allt detta oväsen hade väckt visst uppseende på Kungsportsplatsen och lockat ytterligare folk till bokbordet. Bland annat en kvinna som sade att hon vill aktivera sig i valrörelsen.

"Vill du verkligen ha högre elskatt?" frågade han henne i sitt karaktäristiska tonläge.

"Jajamensan!" svarade hon.

Då vände han sig om och gick, efter bara två minuter!

Och tack vare hans insats har miljöpartiet har fått en ny valarbetare som kan dela valsedlar.

Andra bloggar om: , , , Intressant.se

16 augusti 2006

Veligt, visionslöst, orealistiskt

I förra veckan hade Junilistan valupptakt på Sergels torg. DN försökte skriva ner arrangemanget och fokuserade på att de endast var 5 personer, men att Junilistan får så mycket media på vad som vara var ett litet torgmöte är ändå rätt god utdelning på de satsade resurserna.

Att få mycket media med små resurser är onekligen Junilistans bästa gren.

Då är det värre med politiken. DN rapporterar att Junilistan vill halvera Sveriges medlemsavgift till EU. Detta påstås kunna, om man nu vill använda pengarna på det viset, räcka till att ge alla pensionärer i Sverige 7000:- mer i månaden att leva för. (Lite enkel huvudräkning räcker för att visa att påståendet är rent löjligt; 1,6 miljoner pensionärer a 7000:- i månaden är mycket pengar. EU-avgiften skulle inte räcka inte till på långa vägar. Frågan är om det var Junilistans pressekreterare som blåljög eller DNs reporter som är lomhörd?)

Ett pressmeddelande från Junilistan förtydligar saken. Huvudbudskapet var att de vill ta bort, inte halva medlemsavgiften så som det troligen sades på torgmötet, men väl två-tredjedelar , och det skulle eventuellt kunna räcka till att höja pensionerna med 10000:- om året, inte i månaden. (Den beräkningen känns rimligare.)

Några frågor:
Hur kan DN publicera sånt här strunt, utan att ens göra det enklaste av huvudräkningstest?
Har Nils Lundgren övergett den extremt tydliga linjen han körde i vintras, bland annat på ett öppet möte för allmänhet och sympatisörer här i Göteborg, om att Junilistan absolut inte skulle flörta med pensionärsväljarna, utan i stället ha en ekonomisk politik för fler jobb? Vad hände med den linjen?
Varför vill Junilistan bara ta bort halva medlemsavgiften? Tror de verkligen att hälften av EUs pengar används till bra saker?
Hände det något mellan att de skrev pressmeddelandet och höll sin valupptakt? Varför ändrade de 33% till 50%?

Kommentar:
Jag undrar om Junilistan har gjort någon ordetlig analys av EUs budget. Varför har de fastnat för just 50%? Hattandet mellan 33% och 50% ger ett oseriöst intryck. Förslaget är varken radikalt eller realistiskt. Om man bara kunde bli av med EUs jordbrukspolitik så skulle man ju nästan vara framme. Ett sådant förslag som skulle ha stort stöd de flesta partier i Sverige, men det vore nästan omöjligt att få igenom i EU. Det finns inte en chans att de medlemsländer som förlorar på det inte skulle blockera det.

Miljöpartiet vill ha bort hela medlemsavgiften till EU. Inte 33%. Inte 50%. Hela medlemsavgiften. Vi vill att svenska folket ska få tillbaka så mycket som möjligt av makten över det land vi bor i. Inte 33%. Inte 50%. Hela makten. Och med vårt krav om en folkomröstning om utträde har vi en realistisk politik för att få igenom det.

Det kommer inte att bli lätt att övertyga socialdemokraterna om att det ligger i deras intresse att låta folket få pröva frågan om EU-anslutningen på nytt. Det kommer att kräva tuffa förhandlingar, men det är något som låter sig göras.

Junilistan, Attac och de andra EU-reformisterna har ingen makt att sätta bakom orden. Inte ens om de själva bildade regering skulle de kunna genomföra sin EU-politik. EU fungerar inte på det viset. Det är inget fel på visioner, och inte heller på plakatpolitik. Det finns bra folk både i Junilistan och i Attac. Men man måste ha en strategi också!


Andra bloggar om: , , , , , Intressant.se

15 augusti 2006

USA-vänsterns ständiga självmål

David Brin har en intressant artikel om varför de amerikanska liberalerna (det vill säga vänstern) hittills förlorat kampen mot George Bush och hans gelikar. Det kan inte enbart bero på att Karl Rove är en effektiv spin doctor. Demokraternas politk är oftast mer populär hos väljarna, men det är republikanerna som vinner val.

Brin hävdar att nederlagen är liberalernas eget fel. En rörelse som hela tiden stöter bort alla som inte stöder hela dess politiska program får svårt att vinna i längden. Republikanerna däremot har satt i system att välkomna alla som delar en endaste åsikt med dem själva. Inte underligt att de vinner.

I Sverige har vi lyckligtvis inte ett tvåpartisystem som i USA, men analysen är ändå värd att tänka på.

Andra bloggar om: , Intressant.se

Ont. Det gör ont...

Idag har jag ägnat hela dagen åt att bygga valstuga på Kungsportsplatsen. För en gångs skull blev vi färdiga i tid. Jag är mycket nöjd. Snygg blev den också.

Och som en ren bonus har jag upptäckt att jag tydligen har muskler som jag inte visste fanns.

Aj...

Andra bloggar om: , ,

14 augusti 2006

Folkpartiets dubbla budskap

Johan Lundkvist, som för övrigt har en väldigt snygg blogg, rapporterar om hur Lars Leijonborg inte vill stå fast vid folkpartiets förslag om höjda studiemedel.
Lars Leijonborg (fp) utfrågas just nu i Sveriges Radio Uppland. En student frågade vad folkpartiet ville göra för att hjälpa studenter som har svårt att få pengarna att räcka till.

"Jag känner inte för att sitta här och lova ökade bidrag", var Leijonborgs svar.

På folkpartiets hemsida ställer man däremot ut löftet om 400 kronor mer per månad. Det vallöftet var tydligen inte värt särskilt mycket.
Miljöpartiet driver kravet på 1000:- mer månaden i studiebidrag (inte lån) och vi är kända för att driva våra frågor hårt.

Folkpartiet är däremot kända för sina dubbla budskap. Och alltså inte bara i integrationspolitiken.

Andra bloggar om: , , , ,
Intressant

13 augusti 2006

Växlande kampanjlycka

Ibland går det bra, ibland inte. Hittills efter tre dagars torgmöten har mina erfarenher varit blandade.

Torsdag:
Bokbord på Rymdtorget. Fint väder, men knappt en själ i sikte. Vi blev dock utskällda av en sur dansk. Därefter slet en stormvind sönder vårt tält, och vi var tvungna att stå i ösregnet och bryta sönder tältpinnarna för att kunna få in tältet i bilen.

Fredag:
Väldigt bra bokbord på Frölunda torg. Mp-flaggorna vajade i vinden. Det kom fram mycket folk och ville prata politik. Två nya medlemmar värvades, varav en är en gammal GU-aktivist som vill hjälpa till i valet!

Och som inte detta var nog rapporterade Skop om de nya opinionssiffrorna på 6,6%, men om det fortsätter så här tror jag snarare på 9-10% här i Göteborg.

Lördag:
Tvingade mig upp ur sängen klockan 7 för att släpa en tung packning till Jönköping för att hålla en serie torgmöten. Så fort vi slagit upp utrustningen vid Hamnpiren visar det sig att lokalavdelningens högtalare är död!

Vi bestämmer oss för att dela flygblad istället. Förflyttar oss till Hoppets torg. En kort stund finns det en massa folk, men hällregn utbrister och vi tvingas söka skydd under ingången till en fastighetsförmedling...

Efter en hård kampanjdag är jag tillbaka i Göteborg strax efter kl 16. Resultat av dagens slit: ca 12 utdelade flygblad om kärnkraften.

Från och med nu kan det bara bli bättre!

Andra bloggar om: , , ,

A Hard Rain's A-Gonna Fall

Nu är valkampanjen igång på allvar. Tack vare den utmärkta gratistjänsten Bloglines märker jag att allt fler nu får allt svårare att hinna med bloggandet.

Johan Hellström går dock emot trenden, och gör ett desperat försök att med sina dagliga rapporter få etanolbilskampanjande ute i Sjuhärads obygder att framstå som coolt och häftigt.

Det värsta är att han lyckas.

Imorgon ska de till Borås, Sveriges regnigaste kommun. Jag misstänker starkt att de har Dylan på bilstereon.

Andra bloggar om: , ,

09 augusti 2006

Helena Leander bloggar

Miljöpartiets riksdagskandidat i Uppsala har hakat på trenden, och hennes blogg är helt klart värt ett besök:

Det kan alltid vara värre
Den som av någon outgrundlig anledning lever kvar i illusionen att vi har en solidarisk flyktingpolitik i Sverige har nu fått ett utmärkt exempel på att det minsann är värre på andra håll i världen. I motsats till Israel så beskjuter vi i alla fall inte flyktingläger med raketer.

Andra bloggar om: , , , ,

08 augusti 2006

Island: EU-politik lagd i malpåse

På Island är socialdemokraterna ensamma om att vilja vara med i EU. Den utmärkta bloggen "EU-news from Iceland" berättar dessutom att de precis lagt frågan i malpåse för att underlätta en regeringssamverkan efter nästa val.

Trevligt.

Låt oss hoppas att de svenska socialdemokraterna följer det isländska exemplet och inte heller de låter sin önskan om fortsatt EU-medlemskap stå i vägen för en regeringsbildning.

Andra bloggar om: , ,

Glassbloggande

Jag tycker mig ha märkt en viss förkärlek i den gröna bloggosfären att ägna sig åt ett ohämmat och publikflörtande glassbloggande under den senaste veckans värmebölja.

Detta är dock en strikt politisk blogg. Men som en ren konsumentupplysning meddelas ändå att dagens inlägg tillkommit under inflytande av Tip Top.

Andra bloggar om: ,

07 augusti 2006

Centerstudenterna kan inte räkna!

Från vanligtvis initierad källa meddelas att Centerstudenternas nytryckta folder påstår att Centern med sitt förslag om att höja studiebidraget med 300:- är det parti som vill höja studiebidraget mest.

Huh?

Har de missat att miljöpartiet vill höja studiebidraget med 1000 kronor i månaden? Det är ett av de tyngsta kraven i vårt valmanifest.

Eller sov C-studenterna när lärarna gick igenom mängdläran på mellanstadiet?

Andra bloggar om: , , , ,

06 augusti 2006

För fred i Mellanöstern

Nu är bilderna från lördagens fredsmanifestation uppe på miljöpartiets hemsida. Fredskoalitionen i Göteborg hade fått ihop en bred manifestation med mycket kort varsel, och jag och Karla Lopez representerade miljöpartiet. I mitt tal var citerade jag bland annat den israeliske fredsaktivisten Uri Avnery, och påpekade att mer än tredjedel av israelerna tror att ingen kan vinna kriget i Libanon.

Jag fokuserade på kravet om ekonomisk bojkott, men jag lyfte också fram EU:s ansvar. EU:s gemensamma politik har hjälpt Israel destabilisera Palestinas folkvalda regering, bland annat genom att dra in biståndet.

Ett av manifestationens krav var att EU borde säga upp handelsavtalet med Israel. Det är ett bra önskemål, men det är tyvärr inte så realistiskt. EU:s utrikespolitik styrs av de stora länderna, och några av dem är tyvärr på Israels sida. Vi kan inte vänta på att Tony Blair ska byta åsikt. Det är dags att vi börjar bojkotta nu.

Till läsaren: Missa inte Uri Avnerys artikel.
Not till arrangörerna: Nästa gång vill jag att vi använder miljöpartiets högtalare!
Andra bloggar om: , , , , ,

"The best parliament money can buy"

Kostar det något att bli parlamentsledamot? I Sverige kan det räcka med tid, glöd och engagemang. I Storbritannien kostar det även pengar. Mycket pengar.

Enligt en undersökning lade de nya konservativa parlamentsledamöterna i genomsnitt ut 41550 £ i senaste valet. Det motsvarar 565000 kronor.

Då ingår kostnader för förlorad arbetsförtjänst. Bortser vi från det kostade det ändå mer än 22000 pund att kandidera.

En stor del av kostnaderna kan spåras till systemet med enmansvalkretsar, som vissa socialdemokrater vill att vi ska börja använda här i Sverige.

Systemet leder till en stenhård konkurrens om varje valkrets, utgifter för långa resor när kandidaterna "letar valkrets", stora utgifter för professionell träning där man lär sig hantera lokalavdelningarnas kandidatutfrågningar, och sist men inte minst stora flyttkostnader. En kandidat som vill ha lokalavdelningens stöd måste oftast lova att skaffa sig en ny bostad i valkretsen för att få förmånen att kandidera.

Enligt uppgift är det nästan lika illa ställt i Labour-partiet. Det är dyrt att vilja bli politiker i Storbritannien.

Jag är knappast objektiv, men nog finns det fördelar med det svenska systemet där människor med vanliga inkomster som Gustav Fridolin, jag själv och Maria Wetterstrand också kan bli uppsatta på valbar plats.

En oroad konservativ bloggare kommenterar undersökningen: "Vi verkar vara på väg mot en situation där bara de med gott om pengar har råd att kandidera."

Klarsynt kille.

Foto: House of Commons side av Adriana Lukas.
Andra bloggar om: , , , , Intressant.se

04 augusti 2006

Irak-kriget är förlorat

Allt fler amerikaner inser nu att de inte kan vinna kriget i Irak. Republikanerna vägrar kommentera saken, men diskret plockar de bort symboler som påminner om att detta olycksaliga krig startades av USA på egen hand, under starka protester från världsopinionen.

"Freedom Fries" har precis dragits tillbaka från Capitoliums menyer.

När dras trupperna tillbaka från Irak?


Andra bloggar om: , , ,

02 augusti 2006

Peter slår knockout på DN


Jag är inte direkt medlem i Peter Erikssons fan-club, men jag måste säga att hans artikel om DN:s ledarsida och trängselavgifterna är helt lysande.

Ledarskribenterna på DN är tillräckligt intelligenta för att begripa att avgifterna varit en succé, men utöver det har de inte begripit något.

Peter skriver:
När det inte längre går att vinna sakdebatten kan man alltid hitta någon brist i formalia att hänga upp sin bitterhet på. DI, expressen och DN landar i samma sura galla. Rubriken i gårdagens ledare (30/7) i DN var "Detta får aldrig hända igen" Man kan tro att det handlar om förintelsen eller massavrättningar i det gamla Sovjet men istället är upprördheten orsakad av klagolåten kring det demokratiska spelet bakom trängselavgifterna i Stockholm.

Och det blir bara bättre!

Om den här debatten varit en kampsportsmatch hade Ringholm velat förbjuda den!

Bild genom Flickr: Boxing Gloves av adamhenning.
Andra bloggar om: , , , ,

01 augusti 2006

HBT-partiet de Gröna

Kristdemokraterna har, föga förvånande blivit utsedda till riksdagens sämsta parti när det gäller HBT-frågor under den gångna mandatperioden. Svd fortsätter:
Överlägset bäst på att driva hbt-frågor är, enligt RFSL, miljöpartiet, följt av vänsterpartiet och folkpartiet.
Och miljöpartiet har precis lagt fram ett program om hur vi ska driva HBT-frågorna vidare efter valet.

Fotografier: Dennis Blomberg; remix: Joi Elebo
Andra bloggar om: , , , Intressant.se