07 juli 2015

Försvara panoramafriheten!

Känd Göteborgsprofil utan panoramafrihet.
På torsdag röstar EU-parlamentet om en reformering av upphovsrätten. Många av förslagen är bra, och skulle till exempel underlätta för bibliotek, forskning och digitalisering av kultur. Men det finns också ett riktigt dåligt förslag, som fått stöd av det ansvariga utskottet, och som handlar om att begränsa panoramafriheten.

Panoramafriheten är ett undantag i upphovsrätten som innebär att vi fritt kan publicera bilder av byggnader och offentlig konst. Det låter självklart, men det är tyvärr inte självklart i EU-parlamentet.

Utskottet har röstat för ett förslag som skulle innebära att tiotusentals bilder försvinner enbart från Wikipedia. Jag har skrivit en debattartikel varför det här förslaget är problematiskt tillsammans med bland annat Wikimedias ordförande, och vill man förstå hur utskottet kunde ta ett så här konstigt beslut så kan jag rekommendera den här artikeln av min kollega Julia Reda.

Sammanfattningsvis så hänger utskottet fortfarande kvar i en tankevärld från tiden innan internet. I dagens digitaliserade verklighet är det fullkomligt orimligt om människor skulle behöva ta reda på om en arkitekt varit död i 70 år, så länge att upphovsrätten gått ut för att kunna veta om det är lagligt att lägga upp en bild på en offentlig byggnad.

När vi röstade i utskottet var det de liberala, kristdemokratiska och socialdemokratiska grupperna som ville ta bort panoramafriheten, men jag tror inte att de får med sig hela sina grupper när EU-parlamentet röstar. Frågan har fått alldeles för mycket uppmärksamhet för det.

Så på torsdag tror jag att vi vinner. Upphovsrätten behöver anpassas till det moderna samhället. Det här är bara en liten del i den stora upphovsrättsreformen. Men det är uppriktigt sagt konstigt att frågan inte har kommit längre.

Inga kommentarer: