30 mars 2015

Praktikplats i EU-parlamentet!

European Parliament, Strasbourg

Nu inför hösten utlyser jag en praktikplats på mitt kansli i EU-parlamentet. Sista ansökningsdag är den 19 april.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Praktik hos EU-parlamentariker Max Andersson

Praktikplats
EU-parlamentariker Max Andersson – EU-parlamentet, Rue Wiertz 60, Bryssel, Belgien.

Omfattning
10-20 veckor med start 1 september 2015.

Vem är EU-parlamentariker Max Andersson? 
Max Andersson är miljöpartist och EU-parlamentariker sedan 2014. Han är ordinarie ledamot i rättsliga utskottet och ersättare i konstitutionella utskottet samt medlem i parlamentets delegationer för Kina och Island. Max sitter även i miljöpartiets partistyrelse och är sammankallande i Gröna Gruppens arbetsgrupp för IT-politik. Max är tydligt EU-kritisk och starkt engagerad i frågor rörande integritets/IT-politik, demokrati och klimatpolitik.

Vilka är praktikantens uppgifter och vilka erfarenheter ger praktiken? 
Praktiken på EU-parlamentariker Max Anderssons kontor är mycket mångsidig. I praktikens uppgifter ingår bl.a. att hjälpa till i bevakningen av utskottens och arbetsgruppernas arbete. Här kan praktikanten få ett stort förtroende att, tillsammans med någon i staben, sköta Anderssons bevakning i vissa frågor. Praktikanten får också möjlighet att skriva artiklar, utkast till pressmeddelanden och blogginlägg samt hjälpa till med övrigt administrativt arbete. Praktikanten har också en viktig uppgift i kommunikationen utåt från kansliet, hjälpa till med mejlhantering och att förbereda svar på olika frågor som kommer till EU-parlamentarikern. Vid sidan av arbetet på kontoret ges möjlighet att delta i många intressanta möten och seminarier som ordnas i parlamentet eller i Bryssel så att man får en heltäckande insyn i hur arbetet fungerar. Då EU-parlamentets sessionsplats är i Strasbourg, där man sammanträder 12 veckor per år, så kommer praktikanten också ges möjlighet att följa med på en eller ett par sessionsveckor. Praktikanten jobbar i ett team med tre medarbetare i Bryssel och en i Sverige. Praktikperioden omfattar 10-20 veckor med start i september 2015 och ger en djupare insyn i arbetet i EU-parlamentet och beslutsfattandet i Europa.

Stipendium 
Praktikanten ges ett stipendium men står själv för resekostnader och boende i Bryssel.  Det brukar inte vara svårt att hitta ett boende i Bryssel och hjälp med detta kan också fås av kansliet.


Ansökan 
Ansökningar skickas direkt till ansok.max.andersson@gmail.com. Bifoga en cv och ett personligt brev där du beskriver varför du vill göra praktik hos Max Andersson och vilka erfarenheter du har med dig som skulle stödja dig i arbetet. Vi förutsätter att du delar Miljöpartiets gröna värderingar och talar problemfri engelska. Vi välkomnar sökande med olika bakgrund och erfarenheter. Sista ansökningsdag är den 19 april.


Illustration: The photo of the EU-parliaments building in Strasbourg is by niksnut and published on Flickr under a Creative Commons license.

Artikel: Mittenparti eller Stigfinnare?

Jag har en artikel i senaste numret av Miljöpartiets tidning Grönt.

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

Är Miljöpartiet ett mittenparti eller stigfinnare?

Ibland påstås det internt att Miljöpartiet skulle vara ett mittenparti. Ofta med argumentet att det finns kommuner där MP bildar majoritet med borgerliga partier. Men de flesta frågor som definierar höger-vänster-skalan avgörs på riksnivå. I kommunerna handlar det mer om praktiska frågor och personkemi än om ideologi.

Fakta är att i de flesta frågor har vi i dagens högervridna samhälle mer gemensamt med vänsterpartierna än med Alliansen.


* Statsvetaren Anders Sundells stora sammanställning av hur MP röstade i riksdagen förra mandatperioden visar att det parti som röstade klart mest likt oss var Vänsterpartiet.

* Enligt mejlenkäterna i politikerpanelen vid Göteborgs universitet ansåg våra förtroendevalda 2014 att Feministiskt initiativ var det näst bästa partiet. 2012 tyckte vi att Vänsterpartiet var näst bäst.


* SVT:s valu-undersökning 2014 med 13 000 väljare visar att 69 % av MP-väljarna ser sig själva som vänster, 5 % som höger och 26 % varken eller.

Så fort vi påstår oss vara ett mittenparti, eller till och med till höger om Socialdemokaterna, så slår det tillbaka mot oss själva, eftersom det brister i trovärdighet.
Grunden för miljöpartiets politik är de tre solidariteterna - inte de tre friheterna.

Vi ska inte försöka profilera oss som något vi inte kan leva upp till. Varje gång våra medlemmars åsikter hamnar i rampljuset på kongressen, så konstaterar media att vi framstår som ett vänsterparti med radikala förslag.

Den gröna ideologin är i grunden varken vänster eller höger. Den går ungefär lika dåligt ihop med socialism som liberalism. Men idag står vi närmare vänstern än högern. Inte för att vi har ändrat värderingar, utan för att övriga partier rört sig högerut.

Den svenska debattens extrema fixering vid höger-vänster-dimensionen bör luckras upp. Statsvetaren Henrik Oscarsson räknar upp ett antal åsiktsdimensioner som i forskning visat sig ha en självständig betydelse i modeller som vill förklara svenskt väljarbeteende: den gröna miljödimensionen, den vita etik/moraldimensionen, den xenofobisk-kosmopolitiska dimensionen, jämställdhetsdimensionen och EU-dimensionen.

Vi lever i en extrem tid för mänskligheten. För varje år som går blir det allt större miljöproblem som måste lösas på allt kortare tid. I det läget är det enda rimliga att vara ett grönt och radikalt parti – i alla fall i miljöfrågor.