29 januari 2007

Hur många anställda har egentligen EU?

Ibland råkar man ut för EU-anhängare som påstår att EU-byråkratin egentligen inte är så stor. Ett populärt knep är att jämföra Kommissionens påstått 25000 anställda med antalet kommunanställda i någon av Sveriges större kommuner.

Problemet med den jämförelsen är att den är missvisande. Kommunalarna i Malmö, för att ta ett exempel, har ju inte riktigt samma arbetsuppgifter som de anställda på EU-kommissionen. Ett vårdbiträde är inte en EU-byråkrat, och även om EU-kommissionen har ett antal chaufförer anställda så sysslar de faktiskt inte med att köra skolbuss.

Det vore lika rimligt att försöka hävda att kommissionen är liten genom att påpeka att den faktiskt bara har något färre anställda än den samlade mängden måltidspersonal (mat-tanter med mera) i Sveriges kommuner. Det är visserligen sant, men jämförelsen görs aldrig för då framstår ju tankefelet som uppenbart.

Man bör också veta att att det finns betydligt fler EU-anställda än de som sitter på Kommissionen. Det finns ju betydligt fler EU-organ än så. Frankrike har hävdat att det sammanlagda antalet är 35000. Storbritanniens regering fick det till 37000.

Tankesmedjan Open Europe har dock gjort en seriös studie. De har läst budgeten noggrannt och frågat alla EUs småmyndigheter hur många anställda de har. Några av de - som the European Police College - vägrade visserligen att svara, men de har ändå lyckats komma fram till att det korrekta svaret ligger någonstans i närheten av 54000.

Förutom att det finns många EU-anställda som inte räknas med i de siffor som brukar användas i debatten därför att de arbetar på någon av EUs fristående myndigheter så finns det mer än 8000 anställda på EU-kommissionen som göms undan i budgeten som "exernal staff".

EU-byråkratin är alltså mer än dubbelt så stor som svenska EU-anhängare brukar hävda.

Det kanske är lika bra att de erkänner att den inte är så liten i alla fall.


Bild via Flickr: Berlaymont av belgianchocolate.
Andra bloggar om: , , , Intressant

Inga kommentarer: