29 maj 2009

KU-anmälan av kulturministern

Natten till onsdagen ägnade jag några timmar att få ihop en KU-anmälan av kulturministern för hennes uttalanden angående Pirate Bay-målet.

Jag hade egentligen tänkt skriva en debattartikel om EMU under onsdag eftermiddag, innan jag höll i valarbetarutbildning för mp-Göteborgs medlemmar, men jag omprioriterade och fick istället in en artikel om KU-anmälan på Newsmill.

Dagens Nyheter, SvD, Sydsvenskan, PC för alla, GP och en del andra har artiklar om anmälan.

Begäran om granskning av kulturministerns uttalanden om Pirate Bay-målet

Enligt regeringsformen ska statsråd inte utöva ministerstyre, och domstolarnas rättstillämpning i enskilda fall vara oberoende av andra myndigheter, däribland regeringen.

Trots detta uttalade kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, enligt Ekot den 26 maj 2009, vid ett möte med organisationen Svenska Kompositörer av Populärmusik att hon välkomnade tingsrättens dom i det pågående Pirate Bay-målet.

Pirate Bay-målet är ett pågående ärende, och det rör sig om en kontroversiell fråga. Målet gäller fyra personer som varit inblandade i, eller har anknytning till, en hemsida på vilken det länkats till material på internet, och de fyra har blivit dömda för medhjälp till upphovsrättsintrång. Tingsrätten satte straffet uppseendeväckande högt till fängelse i ett år och skadeståndet till 30 miljoner kronor. Domen har dock överklagats och har ännu inte prövats i hovrätten.

Trots detta sade ministern i en intervju på Ekot den 26 maj 2009 att hon anser att det rör sig om stöld, och hänvisar till straffskalan för stöld. Detta är något som de fyra i Pirate Bay-fallet inte ens har blivit åtalade för.

Det är olämpligt att en minister blandar sig i ett pågående rättsfall, och skickar ut signaler om att domstolar ska döma på det ena eller andra sättet. Det gäller särskilt när det handlar om ett område där rättsväsendet håller på att etablera en praxis. Saken blir ännu allvarligare av att det gäller ett fall som dessutom kan leda till fängelsestraff.

Jag vill därför att Konstitutionsutskottet granskar statsrådets uttalanden i denna fråga, och deras förenlighet med regeringsformen och principen om domstolarnas oberoende ställning.

Max Andersson (MP)
Det ska bli intressant att se vad som händer när KU granskar ärendet nästa vår.

27 maj 2009

Fyra debatter på en dag

Tisdagen började med två debatter på Ester Mosessonsgymnasiet. Det var rätt bra debatter, och det var treligt att få möta vänsterpartiets Erik Berg igen. Vi har debatterat mot varandra varje EU-val sedan 1999, och han var bra redan då.

Direkt efter debatten bar det iväg till Mark, och därefter till en miljödebatt i Västra Frölunda. Junilistan representerades av Leif Danielsson på båda, och Vänsterpartiet representerades av Jöran Fagerlund som haft den imponerande energin att blogga om båda debatterna.

Själv ägnade jag gårdagskvällen åt att skriva ihop en KU-anmälan, men mer om det senare.


Up-date: Markus Holmqvist har också bloggat om debatten i Mark.
Andra bloggar om: ,

Artikel: Därför KU-anmälde jag kulturministern

Publicerad på Newsmill 2009-05-27

Max Andersson (mp) om Lena Adelsohn Liljeroths klavertramp i Pirate Bay-rättegången: 

Domstolarnas uppgift i en demokrati är att döma efter den lag som gäller. Det är inte regeringens uppgift att blanda sig i ett pågående rättsfall, och det är olämpligt att en minister skickar ut signaler om att domstolar ska döma på det ena eller andra sättet. Lena Adelsohn Liljeroth har ingen rätt att lägga sig i Pirate Bay-rättegången, menar Max Andersson.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
 
Frågan om fildelning är en politisk stridsfråga, och det går en generationsklyfta i IT-samhället. De som är yngre under 40 år, och är vana IT-användare har en betydligt mer positiv inställning till fildelning. Vi miljöpartister är ett ungt parti som vill modernisera upphovsrätten och avkriminalisera fildelningen, medan andra som till exempel moderaterna vill upprätthålla en föråldrad lagstiftning genom att öka de repressiva åtgärderna. Vi gröna tror att man behöver tillgodose kulturskaparnas legitima intressen på andra sätt.

Enligt Regeringsformen ska statsråd inte utöva ministerstyre, och domstolarnas rättstillämpning i enskilda fall vara oberoende av andra myndigheter, däribland regeringen. Om människor ska kunna känna förtroende för rättssamhället så är det viktigt att man kan känna förtroende för att domstolarna är oberoende av politiska pekpinnar. Domstolar ska arbeta oberoende av politiska dagskonjunkturer, och det innebär bland annat att ministrar måste vara återhållsamma med att uttala sig om pågående rättsprocesser.

Trots detta har kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth, i ett tal vid ett möte med organisationen Svenska Kompositörer av Populärmusik att hon välkomnade tingsrättens dom i Pirate Bay-målet.

Pirate Bay-målet är inte bara ett pågående rättsfall, utan det rör sig om en kontroversiell fråga. En dom har fallit i tingsrätten men det är mycket möjligt att rättegången kan behöva göras om från början, eftersom domaren i målet kan ha varit jävig genom sitt medlemskap i upphovsrättsorganisationerna Svenska Föreningen för Upphovsrätt (SFU) och Svenska Föreningen för Industriellt Rättsskydd (SFIR).

Trots att det är ett pågående rättsfall sade ministern i en intervju på Ekot den 26 maj 2009 att hon anser att det rör sig om stöld, och hänvisar till straffskalan för stöld. Detta är anmärkningsvärt och det är något som de fyra i Pirate Bay-fallet inte ens har blivit åtalade för.

Det är ett kontroversiellt fall. Om tingsrättens tolkning gäller för framtiden, så ligger bland annat sökmotorer som Google som också länkar till upphovsrättsskyddat material i farozonen. Om domen är korrekt, så kan det starkt ifrågasättas om lagen är rimlig.

Domstolarnas uppgift i en demokrati är dock att döma efter den lag som gäller. Det är inte regeringens uppgift att blanda sig i ett pågående rättsfall, och det är olämpligt att en minister skickar ut signaler om att domstolar ska döma på det ena eller andra sättet. Det gäller särskilt när det handlar om ett område där rättsväsendet håller på att etablera en praxis. Saken blir ännu allvarligare om det gäller ett fall som kan leda till fängelsestraff.

Nu tror och hoppas jag visserligen att svenska domstolar har tillräckligt med ryggrad för att inte låta sig påverkas av att en minister gör ett olämpligt uttalande. Men det innebär inte att det blir lämpligt.

Jag har därför begärt att Konstitutionsutskottet ska granskar statsrådets uttalanden om Pirate Bay-målet och om de är förenliga med regeringsformen.

Den stora frågan är dock fortfarande om vi ska anpassa upphovsrättslagstiftningen till den moderna världen eller inte. Det är helt enkelt inte rimligt att man jagar en hel ungdomsgeneration.

Kulturministern borde ägna sig åt att lösa den frågan istället för att blanda sig i pågående rättsprocesser.

MAX ANDERSSON Andra bloggar om: ,

25 maj 2009

EU-debatter i Jönköping

Dagens EU-debatt på Per Brahe-gymnasiet i Jönköping gick mycket bra, även om två timmars debatt mellan åtta partier kanske är lite i längsta laget. Trevligt var det i alla fall, och vi värvade minst en ny medlem.

Därefter var det valtält och flygbladsutdelning nere vid kanalen i Jönköping. Vädret var egentligen lite för bra för politik, men jag kan ändå konstatera att mp-Jönköping behöver ett nytt tält som inte flyger iväg vid minsta vindpust.

Senare på eftermiddagen möttes jag och centerpartiets Marie Wickberg på debatt igen i Radio Jönköping. Vi diskuterade klimatet, jordbruksstöd och fildelning, och även om det var mer av ett samtal än en debatt så tycker att det gick rätt bra det också.


Fint klistermärke


Jag råkade på detta fina klistermärke när jag stadsvandrade i Jönköping ikväll. Som miljöpartist och IPRED-motståndare måste jag tillstå att det är en snygg kampanj.

Men det SSU inte berättar är att deras moderparti, till skillnad från till exempel miljöpartiet, är för IPRED.

Naturligtvis.

24 maj 2009

Gå och rösta 7 juni

Min första egna Youtube-video handlar naturligtvis om EU-valet.

Människans envishet har ännu en gång överträffat tekniken.

12 maj 2009

Valfestival i Skara

I går var jag i Skara och föreläste för ungefär 200 gymnasister på Katedralskolan. Skolan hade lagt upp ett riktigt ambitiöst marathonschema på 6 skolpresentionerar på raken, följt av en mycket trevlig debatt. Även om miljöpartiet kanske inte är det största partiet på Katedral, så är de som gillar mp definitivt bäst på att applådera.

Debatten kördes i en ovanlig form som jag aldrig varit med om tidigare. Den bestod av ett tiotal ämnen, och för varje ämne skulle endast två debattörer duellera med varandra med 5 inlägg vardera a 30 sekunder. Debattformen var något ytlig, men långtråkigt blev det i alla fall inte. Jag hade turen att få debattera klimatpolitik med folkpartiet, och EU:s flyktingpolitik med Magnus Andersson från CUF. Överhuvudtaget var det ett imponerande arrangemang.

Grön Ungdom-Väst var där och höll bokbord och värvade 5 nya medlemmar. Allt som allt en bra dag.

08 maj 2009

Vaclav Klaus kämpar vidare!

Den tjeckiska senaten har nyligen röstat för Lissabonfördraget, men president Vaclav Klaus kommer tills vidare inte att skriva under det. Utan hans underskrift kan fördraget inte träda i kraft.

Jag och Vaclav Klaus står på motsatta sidor i de flesta frågor, men jag gillar politiker som har principer. Klaus kommentar efter beslutet:
I must express my disappointment that following unprecedented political and media pressure from both foreign and domestic sources, some Czech Senators retreated from the publicly expressed views they held until recently, undermining thereby their own political and civic integrity, and have agreed with the ratification of the Lisbon Treaty.

They thus turned their backs on the long-term interest of the Czech Republic, putting before that the short-term interests of current governmental office-holders as well as their own personal interests.

It is a sad evidence of another failure on the part of a significant element of our political elite, which parallels other bad moments in Czech history. Our politicians
have always found some cowardly reasons for actions of this sort: We are too small, too weak; we do not mean anything in the European context; we must conform even if we do not agree with what we are conforming to.

This is something I reject. We either regained our sovereignty after November 1989, and together with it the responsibility for the fate of our country, or it was all a tragic mistake. This is a very topical point to make in the year of the twentieth anniversary of November 1989.

Now I will wait to see if a group of Czech senators, as some of them previously announced, request our Constitutional Court for another scrutiny of the Lisbon Treaty in relation to our Constitution. If this takes place, I will not be considering my decision to ratify the Lisbon Treaty or not before the Constitutional Court issues its decision.

My views on this matter are known and clear. I cannot afford to be resolutely against something at one moment, and then, because it fits in with my personal political career objectives, to pretend to change my opinion.

Let me emphasize that for this moment, the Lisbon Treaty is dead, because it was rejected in a referendum in one of the Member States. That is why my deciding on the ratification of this Treaty is not the issue of the day.

Andra bloggar om: , , ,

04 maj 2009

Boken om EU är snart klar...

Som trogna läsare av bloggen känner till håller jag på att skriva en studiebok om EU vid sidan av riksdagsarbete och valkampanjen. Arbetsnamnet är Imperiet, och om allt går väl blir texten klar på onsdag!

Boken är tänkt att vara användbar för många år framöver, men det skadar ju inte om vi kan släppa den under valrörelsen.

Bloggen har blivit lidande på sistone, men jag utlovar en uppryckning inom kort. Just nu sliter jag med avslutande faktakontroll och korrekturläsning, och sen ska bara första kapitlet skrivas om så att det blir lika bra som resten av boken...

För övrigt så kommer uppmanar jag alla som vill rösta på miljöpartiet i EP-valet att kryssa Carl Schlyter, miljöpartiets toppkandidat. Han har gjort ett riktigt bra jobb i parlamentet, och det hoppas jag han kan fortsätta med.