29 november 2006

Bra gjort av EU-kommissionen.

För en gångs skull har EU-kommission gjort något riktigt bra på miljöområdet, och underkänt planerna på fördelninga av utsläppsrättigheter för de 10 EU-länder som klarat av att lämna in dem. Det här är en del av arbetet med att uppfylla medlemsländernas förpliktelser enligt Kyotoprotokollet.

För Sveriges del kräver Kommissionen att vi bara ska fördela utsläppsrättigheter för 22,8 miljoner ton koldioxid per år istället för 25,2 miljoner ton.

Bra gjort. Europaportalen skriver mer om detta.

28 november 2006

EU kan stoppa "pigavdraget"

EU-Kommissionen brukar vara synnerligen skeptisk till statliga subventioner som inte EU självt har makten över. Moderatregeringen har visserligen inte hunnit bestämma sig om ifall Sverige ska vara med på EG-domstolens slutförhandling om Vaxholmsfallet den 9:e januari, men när det gäller förslaget om hushållsnära tjänster, som inte väntas vara färdigt förrän sommaren 2007, så har Reinfeldt redan dragit igång en kampanj.
"Regeringens förslag om sänkt arbetsgivaravgift för hushållsnära tjänster kan krocka med EU:s regler om otillåtet statsstöd. Därför vädjade stadsminister Fredrik Reinfeldt i förra veckan till EU-kommissionen om ett godkännande."

"All statsstöd är i princip förbjudet enligt EU:s fördrag om det kan anses missgynna något företag inom EU:s gemensamma marknad. Ett förslag som sänkta arbetsgivaravgifter för vissa branscher i Sverige kräver därför först att EU-kommissionen gör en prövning enligt EU:s statsstödsregler."
Det är skönt att Raj-Raj vet var han har sina prioriteringar. Men visst vore det en härlig ironi om det vore moderaternas älskade EU som stoppar deras förslag om statlig rabatt på städhjälpen?


Andra bloggar om: , , , Intressant

Federley gör bort sig om LAS

Det finns ett rykte om att vissa tidningar ser det som ett brott mot de journalistiska principerna att kolla upp fakta bakom en story. Risken är ju att den kanske inte håller i verkligheten. Det är viktigare att vara produktiv än att ha rätt.

Ibland tror jag att ryktet stämmer.

Det är i alla fall pinsamt uppenbart att den framgångsrike personvalskampanjaren Federley tillämpar en motsvarande princip för sina mediautspel.

Nu senast klantar han sig rejält när han angriper socialdemokraterna för att de följer LAS på sitt riksdagskansli. Han har uppenbarligen ingen som helst koll på LAS, men slänger ändå ur sig ett käckt uttalande till TT. Ali Esbati har hela historien.

Jag kan bara tillföra att det är den här sortens utspelspolitik är det som premieras av personvalet. I personvalets Sverige är det viktigare att vara produktiv än att ha koll på fakta.

Andra bloggar om: , , , Intressant

27 november 2006

Gycklargruppen dissar Stureplanscentern

Medeltidsromantikerna i Gycklargruppen har skrivit en hysterisk rolig attack på den unga Stureplanscentern.
"Ett wäl fvngerande ståndssamhälle kräwer att ständernas folk wet sin plats och kwarstannar där. Prästeståndet har sina kyrkor, kloster, konvent och biskopsgårdar.[...]Adeln har sina privilegier och bekväma borgar, men ansvarar också för att vpplåta härar med soldater närhelst kvngen önskar sig ett litet härjningståg. Ett answarsfvllt vppdrag som kräwer att Ovt of office-reply inte är inkopplath medan adelsmannen tar igen sig på Maldiwerna."

"Wad dessa innerstadsbönder gör på Stvreplan, detta Stockholms svar på Sodom och Gomorra, deth har wi ingen aning om, men wi gissar på att de smider ränker i dvnkla hörn på osmakligth inredda krogar."
Det är svårt att finna citat som gör rättvisa åt denna underbara drapa, men här kan du avnjuta den i sin helhet.

26 november 2006

Teambuilding

Riksdagsgruppen har varit på Teambuilding nu i veckan. Kursen tog avstamp i det så kallade Myers-Briggs testet som delar i mänskligheten i 16 olika personlighetetyper. Utifrån de diskussioner som följde tror jag att vi lärt oss en hel del både om varandra och hur vi fungerar som en grupp.

Det var nog mest processen i sig som var värdefull, eftersom värdet av den här sortens test starkt kan ifrågasättas. Enligt testet har jag dock samma personlighet som både John F Kennedy och Gandalf Grå så jag klagar inte.

Här kan du testa dig själv.

Andra bloggar om: ,

Ett klassiskt citat i vardande


"Miljön är ingen prioriterad fråga för Moderaterna"

Fredrik Reinfeldt i P1:s partiledarutfrågning 2006.

Andra bloggar om: , ,

22 november 2006

Svensk bensin är för billig

Hittade följande på riksdagsmejlen.
Sverige ligger nu på delad 13:e plats i Europas bensinprisliga. Det är bara fyra länder med utvecklad ekonomi som har lägre priser: Österrike, Schweiz, Luxemburg och Irland. Sverige delar 13:e platsen med Tjeckien. Bland de länder som har högre priser kan särskilt nämnas Polen och Portugal.

http://www.aaroadwatch.ie/eupetrolprices/

Andra bloggar om: , , Intressant

EU tjuvhåller på siffrorna

EUobserver berättar idag att EU tjuvhåller på opinionsundersökningar som inte visar det result Kommissionen hoppats på.
A spring Eurobarometer poll on energy which still awaits publication - revealing a drop in public support for EU powers in this area - highlights the European Commission's strategic use of its Eurobarometer surveys in promoting key policies.
EUobserver har haft tillgång till siffrorna sedan juli, men undersökningen är fortfarande inte offentligjord. Förra gången var resultat mer positivt enligt EU och då skyndade man sig med att publicera, och hålla presskonferens.

Kan ni tänka er vilket ramaskri det skulle bli från socialdemokraterna om SCB till exempel skulle strunta i att publicera en opinionsundersökning som visar att regeringen inte har stöd för sitt förslag att sänka A-kassan?

Eurobarometern har också kommit under kritik från tankesmedjan Open Europe för att ställa vinklade frågor.
[In] a major poll on the future of the EU published in May, people were asked what changes they would like to see in a future Europe - but they were only being offered "integrationist" options such as "a common constitution" and "a common European Army."

"All of the options they asked imply further integration - there are no anti-integrationist options,"
Det här är våra skattepengar i arbete.

Andra bloggar om: , , , Intressant

21 november 2006

Vad är väl en bal på slottet?

Sitter på riksdagshuset och jobbar, och är för ögonblicket rätt ensam om detta. De flesta andra ledamöter är på något slags kungamiddag och har spökat ut sig i smoking eller liknande. Själv prioriterade jag en kvällsföreläsing på Solidaritetshuset om Tjänstedirektivet istället.

Föreläsningen var väldigt bra; som väntat. Tyvärr hinner jag inte sammanfatta. Men jag kan i alla fall konstatera att i valet mellan Kungen och Sören Wibe så behöver man inte tveka.


Andra bloggar om: , , Intressant

Kurs i Åstorp

Var i Skåne, närmare bestämt Åstorp, och föreläste om varför vi ska lämna EU för ett stort gäng nya Gröna Ungdomar nu i helgen.

Anmärkningsvärt och trevligt var att tjejerna dominerade stort när det gällde att ställa frågor. Förr i tiden var det alltid så att killarna var betydligt mer talträngda, men i alla fall i GU så har det ändrat sig på sistone.

Är det en Maria-effekt eller håller samhället långsamt på att bli mer jämställt? Kanske båda.

Andra bloggar om: , ,

20 november 2006

Bensinupproret som rann ut i sanden

Ledarsidan på den annars utmärkta tidningen Trafikforum har tyvärr för vana att publicera besynnerliga attacker på miljöpartiet, men ibland kan till och med en blind höna finna goda korn.
[Det är] inte alltid så lätt att göra uppror. Det har initiativtagarna till bensinskatteupproret fått erfara.

När de - enligt upprorsledarna - en miljon undertecknarna skulle samlas under fanorna för att ge tyngd åt sina krav gick luften ur dem. I den stora manifestation som skulle avsluta uppropet på Mynttorget i Stockholm samlades de missnöjda massorna av bilister.

Det blev - ett tjugotal. Alltså en fjärdedel av det antal som ryms på en vanlig stadsbuss.
Andra bloggar om: ,

17 november 2006

Blogger Beta - problem med å, ä, ö

Jag har nu uppgraderat till Blogger Beta. Den nya versionen har inte lärt sig hantera svenska bokstäver vid övergången än. Bloggen kommer troligen se ganska underlig ut tills dess jag hunnit fixa detta.

Andra bloggar om:

15 november 2006

Fullt upp på EU-fronten

Ikväll har jag varit på möte med den EU-kritiska paraplyorganisationen Folkomröstning.nu. Just nu är vi i stand-by läge, och håller beredskap för att sätta igång igen om konstitutionen vaknar till liv.

Det händer en hel del intressant på EU-fronten nu. Det haglar nyheter som egentligen förtjänar en egen post var.

Sverige har precis blivit överkörda i ministerrådet om TV-reklam.

Tjänstedirektivet har röstats igenom i parlamentet. Frågan om det ska vara tillåtet anställa människor på utländska avtal och dumpa lönerna kommer allstå att få avgöras av EG-domstolen.

EU-parlamentet har precis röstat för ett nytt propaganda program på 9 miljarder kr för att göra ungdomar mer EU-positiva.

EG-domstolen väntas avgöra frågan om internet-import av sprit och tobak vilken dag som helst. Generaladvokaten har redan lagt sitt förslag, och att döma av BBC ser det ser mörkt ut för den solidariska alkoholpolitiken.

Nederländernas regering sätter hårt mot hårt när det gäller konstitutionen, och vill bland annat sätta gränser för EUs makt. Det här är det mest intressanta utspel som gjort sedan tankepausen började, och många av förslagen stämmer väl med min och Ulf Holms riksdagsmotion om "EU:s framtid".

Fd EU-kommissionären Frits Bolkenstein attackerar EU för centralstyrning och klåfingrighet, och hävdar att man kan slopa 85% av EUs budget. Valrörelsen i Holland verkar utveckla sig till en tävling i EU-kritik.

Och sist men inte minst så diskuterar EU ett förslag som undergräver rätten till skilsmässa. Lyckligtvis så är Sverige emot.


Andra bloggar om: , , , , , , ,

09 november 2006

Carl Bildt på EU-nämnden

Carl Bildt var kanske inte någon succe som statsminister, men som utrikesminister har han i alla fall visat en viss humor. Jag kan varmt rekommendera EU-nämndens stenografiska uppteckningar, där man kan se hur Calle och de andra sitter och skämtar om att de inte riktigt har full koll på handlingarna.

Några Carl Bildt-citat från 13 okt (bör läsas med rejäl halländsk knarr på rösten):
"...det här handlar om uppföljningen av en strategi som har antagits tidigare och som ska revideras, utvärderas eller vad det nu är på toppmötet i december."

"Den tredje är ett initiativ om samhällsstyrning, det som kallas good governance. Jag begriper inte begreppet över huvud taget, men det är mer en fråga för Nämnden för svensk språkvård. Men vi är också med på detta."

"Jag har ju följt EU-arbetet lite från sidan och ser det nu sedan några dagar från insidan. Det är ju väldigt mycket allmänna texter som processas. Ibland är texterna så allmänna att man inte är riktigt säker på att man begriper vad de handlar om, och ibland är man inte säker på att de handlar om någonting över huvud taget mer än texten själv."
Roligast av allt är dock inlägg nr 100, i vilket utrikesministern - efter att han redan pratat en del hemlisar - helt plötsligt kommer på att EU-nämndens mötesuppteckningar är offentliga.

Andra bloggar om: ,

Monarkimotionen i GTs ledarsida

Min lilla motion om arvkungadömets snara avveckling har fått positiv publicitet, dels i en notis på DNs kultursida, och idag också på GTs ledarsida.
Miljöpartisterna Max Andersson och Karia López från Göteborg kräver ihop med tre partikollegor att kungen pensioneras när han fyller 65. Då är det lämpligt att avskaffa monarkin, skriver de.
Miljöpartisterna hänvisar bland annat till det "genetiska lotteri" det innebär att statschefsrollen ärvs.
- Sannolikheten för att den person som är bäst lämpad till uppdraget som statschef skulle råka vara född till första platsen i successionsordningen är inte hög, skriver motionärerna.
Monarkin är inte den viktigaste frågan i svensk politik, men visst är det trevligt att det faktiskt finns journalister som läser motionerna.

Andra bloggar om: , ,

Min debut i talarstolen

Igår höll jag mitt debuttal under den allmänpolitiska debatten. Ämnet var naturligtvis utträde ur EU.

Jag sträckte också ut en hand till högerkartellen och uppmanade dem att försöka fylla talet om "ett smalare men vassare EU" med någon form av innehåll.

För att vara första gången tycker jag det gick rätt bra, särskilt i replikskiftena. En trevlig centerpartist gick till attack i EU-frågan och började prata om Kambodja. Därefter gick det bara uppåt.

Läs protokollet, eller se debatten på riksdagens webb-TV.


Andra bloggar om: , ,

08 november 2006

Nytt EU-förslag: 1400 spänn i självrisk

I dag, enligt Sveriges konsumentkreditslag så slipper man betala för ett plundrat kreditkort om man inte varit oaktsam. När man blir av med sin plånbok och allt vad den innehåller så är redan det ganska jobbigt. Är inte det illa nog?

Tydligen inte, enligt vissa.
Ett nytt EU-direktiv kan innebära att du tvingas betala en självrisk på 1 400 kronor om du tappar ditt kontokort och utsätts för kortsvindleri, oavsett om du varit oaktsam eller ej.
Om inte det här visar sig vara någon form av en nyhetsanka är det nog några lobbyister som varit riktigt duktiga. Som vanligt låter EU företagens intressen stå i första rummet.

Andra bloggar om: , , Intressant

Orimligt, det är vad det är!

Det pågående bråket om EUs arbetstidsdirektiv har nu resulterat i att EU-kommissionen hotar stämma samtliga EU-länder med undantag av Italien och Luxemburg.

Bakgrunden är den att EG-domstolen för några år sedan kom med den oväntade tolkningen att jourtid som till exempel en läkare tillbringar på ett sjukhus (i bästa fall sovandes, men dock närvarande och möjlig att väcka om han behövs) ska räknas som vanlig arbetstid. Därmed faller den under EU-reglerna om hur mycket en arbetstagare har rätt att arbeta per vecka. Detta orsakar naturligtvis en del problem. I bästa fall så krävs det rejäla omorganisationer, och anställning av fler läkare för att uppfylla de nya kraven EG-domstolens beslut leder till. På några ställen, till exempel i glesbygden, finns det en oro för att det blir läkarbrist och att sjukhusen därför måste minska sina öppettider.

Förslaget till ett nytt arbetstidsdirektivet handlar bland annat om att anpassa lagstiftningen och mjuka upp reglerna så att den kan ge vettiga resultat trots vad EG-domstolen ställt till med.

Jag är inte emot det här förslaget. Det orsakar visserligen en massa krångel och implementeringsproblem, men en del av kritiken är överdriven. Förslaget behöver inte heller tillämpas riktigt så stelbent som det ibland låter som.

Men att EU-kommissionen nu kan hota med att stämma 23 av 25 medlemsländer för att inte följa de gällande reglerna, tyder på att det är något väldigt fel med det sätt som EU tar beslut på.

Först tar EU beslut, som innehåller oklarheter. Sedan gör EG-domstolen självsvåldiga tolkningar som ändrar innehållet i det som beslutats. Det är inte rimligt.

Låter det bekant?

Det är precis en sådan utveckling som Eva-Britt Svensson (v) varnar för när det gäller tjänstedirektivet.


Andra bloggar om: , , Intressant

05 november 2006

Uppföjare till The Meatrix


Klassikern The Meatrix är en av mest lyckade försöken att använda internet i politiskt syfte. Enkelt uttryckt så handlar det om radikalt djurskydd kombinerat med en kärleksfull filmparodi.

Nu har uppföljarna kommit. Precis som när det gäller orginalets Matrix så är uppföljarna inte riktigt i klass med första filmen, men de är ändå svåra att motstå.