25 oktober 2006

Ja-sidan hade fel om EMU och handeln

Klassbloggen tipsar om en artikel i LO-tidningen:
I samband med folkomröstningen om euron var ett av ja-sidans huvudargument att ett medlemskap skulle gynna den svenska utrikeshandeln. Med en gemensam valuta skulle handeln med euroländerna öka kraftigt. En rapport från forskningsinstitutet Centre for Economic Policy Research i London, som finansieras med EU-medel, ställer detta argument på skam.

Den kända handelsekonomen Richard Baldwin har bara funnit små effekter på handeln när euron infördes. Om andra faktorer räknas bort så har euron lett till en ökning av handeln mellan euroländerna på 9 procent.

Dessutom visar hans undersökning att de tre länder som valt att stå utanför, Sverige, Danmark och Storbritannien, inte har förlorat någon handel med euroområdet. I stället har eurons införande lett till en nästan lika stor ökning i handeln med EMU-länderna för dem. Richard Baldwins uppskattning är en ökning av exporten med 7 procent.

För dessa tre länder skulle ett beslut om att gå in i valutaunionen leda till en mycket begränsad ytterligare ökning av handeln.
En ökning av handeln leder inte nödvändigtvis till ökat välstånd. Men under folkomröstningen ägnade sig Ja-sidan åt att massproducera rapporter om oerhört stora ökningar handel, tillväxt och jobb som komma som genom ett trollslag om Sverige gick med i EMU. (I min favoritrapport hade de en beräkning som sa att ökningen skulle bli på hela 200%.)

De hade alltså fel. Men det visste vi förstås redan.

Andra bloggar om: , Intressant

24 oktober 2006

Världsberömd i Sverige?

Har precis genomlevt ett budgetmotionsmöte med miljöpartiets riksdagsgrupp. Då hjärnan känns som äppelmos orkar jag inte blogga seriöst om EU idag. Istället väljer jag det eminenta ämnet Carl Bildt.

Närmare bestämt vill jag spinna vidare på ett inlägg av gamle SFS-aren Kristoffer Burstedt.
Om nu Bildt är den internationella diplomatiska storstjärna han och högerpressen vill utmåla honom som - varför har han inte fått några coola uppdrag sen Bosnien?

Jag kan inte minnas att jag har hört någon icke-svensk kommentator prata om Bildts storhet och betydelse. Han ger inte överdrivet många träffar på Google om man söker på engelskspråkiga sidor (och tar bort hans egen hemsida och blog), och de flesta av träffarna man får är på svenska (Googles sökalternativ funkar inte alltid superbra). Martti Ahtisaari får t ex betydligt fler, trots att hans namn sannolikt stavas lite hipp som happ. "Palme" ger 10 gånger fler träffar än "Bildt".
Bildt har även en blogg som förmodligen riktas både till en svensk och internationell publik (den är på engelska). Tack vare Technorati, kan man se att hela 130 andra bloggar har länkat till honom. Detta är inte illa, och ungefär i jämnhöjd med Jonas Morian (133), men jämfört med andra svenska bloggar som Federley (169) och Ali Esbati (190) gör han ett blekt intryck.

Nu är ju Technorati inte det ultimata måttet på politiskt tyngd. Men det är i alla fall uppenbart att Bildt inte kan räknas som en internationell superstjärna i bloggsfären.

Andra bloggar om: , ,

21 oktober 2006

Fiskepolitiken och flyktingarna

Ekot rapporterar nu om att regeringen överväger att skicka svenska styrkor och polisiära insatser till Spanien för att bemöta flyktingströmmen från Afrika.

Den allt hårdare kontrollen kring det spanska fastlandet har fått flyktingströmmen att flytta sig längre söderut. Det är allt fler som flyr. Bara i år har det kommit 25000 flyktingar enbart till Kanarieöarna. Många av dem har riskerat sina liv genom att göra resan ombord på små bräckliga båtar.

Men det Ekot inte nämner är att EU bär en stor del av skulden för situationen.

EU har nämligen en misslyckad fiskeripolitik som leder till utfisking i EUs vatten. Istället för att skära ner på fiskeflottorna har EU har valt att träffa fiskeriavtal med Nordafrikanska länder, och dammsuger EUs fiskare (främst spanjorer och portugiser) deras vatten på fisk. De människor som är beroende av fisket förlorar sitt levebröd.

När dessa människor försöker ta sig in EU för att söka arbete stärker vi övervakningen och bemöter dem med polis. Hur vore det om vi slutade stjäla deras fisk istället?


Andra bloggar om: , , , Intressant

19 oktober 2006

Kommittén för EU-debatt läggs ned

Regeringen har nu bestämt sig för att lägga ner Kommittén för EU-debatt. Det finns de som är ledsna, och de som är något gladare. Själv tillhör jag kategorin försiktigt positiva. Kommittén har haft i uppdrag att stimulera EU-debatten i Sverige, och även om de har försökt att vara någorlunda objektiva så har de inte riktigt lyckas.

Min bild är att kommittén, även om den genomfört ett antal hyfsade arrangemang, huvudsakligen har fungerat som ett slags demokratiskt alibi - ett sätt för det officiella Sverige att säga att vi i alla fall försöker diskutera EU-frågor - samtidigt som kommitténs aktiviteter naturligtvis har haft en klar slagsida åt det EU-positiva hållet.

Kommitténs nedläggning kommer troligen innebära att det blir mindre EU-debatt i Sverige. Det är synd. Men man kan inte beordra fram en EU-debatt uppifrån. De EU-positiva partiernas främsta intresse när det gäller EU-frågan är ju nu som förut att försöka undvika diskussion.

Det finns två skäl till detta. Det ena är att folket är betydligt mer EU-skeptiskt än de EU-vänliga partierna och att de därför går omkring med en viss oro för att förlora röster om EU-frågorna börjar diskuteras; men det handlar inte bara om det. Det handlar också om hur partierna prioriterar sitt opinionsarbete. Man måste komma ihåg att varje gång en socialdemokrat eller moderat talar EU med sina väljare så förlorar de ett tillfälle att tala om något deras väljare är mer intresserade av att tala om.

EU är ett elitprojekt som ligger långt från människors vardag. En smart moderatpolitiker ska tala om saker som skatt och bidrag för att vinna sina väljare, en socialdemokrat ska tala om kampen mot arbetslösheten. Därför gör socialdemokraterna och moderaterna helt rätt - rent valtaktiskt - när de undviker att tala om EU-frågan.

Den här oviljan att tala om EU-frågorna har inte Kommittén för EU-debatt förmått väga upp. Det var nog inte heller avsikten.


Andra bloggar om: , , Intressant
Lästips: Tomas Melin kritiserar Jonas Morian.

16 oktober 2006

Stjernqvist självkritisk om EMU-valet

Via ett läsvärt inlägg hos Peter Gustavsson hittade jag en artikel av Lars Stjernqvist, där han begår hård självkritik för hur han som partisekreterare bemötte den EMU-kritiska oppositionen inom socialdemokratin under folkomröstningen.
Inför EMU-folkomröstningen fanns det socialdemokrater på båda sidorna. Vi hade visserligen ett tydligt kongressbeslut, men i ett parti med ambitionen att samla 40 procent måste det vara högt i tak. Därför var det inte konstigt att det fanns partivänner på både ja- och nej-sidan. Särskilt inte då det var möjligt att utifrån partiets grundvärderingar resonera sig fram till både ett ja – och ett nej.

Ja, alla partier var kluvna, och därför borde vi ha kunnat leva med oenigheten. Men i stridens hetta lyckads inte jag försvara takhöjden. Jag och andra blev beskyllda för att sätta munkavle på partiets nej-sägare. Och beskyllningen var befogad. Jag hänvisade till kongressbeslutet med sådan kraft att många kände sig rejält nedtryckta.
Stjernqvist talar för ett bredare parti där medlemmar har rätt att tycka olika. I första hand handlar det förstås om att ena partiet för att kunna föra en kraftfull oppositionspolitik. Men en socialdemokrati som behandlar sina EU-kritiker som fullvärdiga medlemmar kommer naturligtvis också få det enklare att hantera EU-frågan i en rödgrön regering efter valet 2010 nästa val.

Det här är hoppfullt.

Andra bloggar om: , ,

12 oktober 2006

Sarkozy: Nej till Turkiet, ja till mer EU-makt

Den franske inrikesministern (och högerns trolige presidentkandidat) Nicolas Sarkozy föreslår nu att EUs grundfördrag ska ändras genom vad han kallar ett "minifördrag". Exakt hur resultatet av ett mini-fördrag skulle skilja sig från konstitutionen är dock oklart. Sarkozy är mycket kortfattad på den punkten. Istället för att förklara hur mini-fördraget skulle skilja sig från konstitutionen så ägnar han sitt spaltutrymme åt att kräva ytterligare maktöverföringar som inte ens nämndes i EU-konstiutionen. Skillnaden kan bli mycket liten.

På en punkt är Sarkozy dock mycket tydlig med skillnaden. Han föreslår tvärt att det ska skrivas in i fördraget vilka länder som får och inte får bli EU-medlemmar. Turkiet lyfts särskilt fram som ett land som inte ska få gå med!

Planen verkar vara att få fransmännen att svälja mer EU-makt mot ett löfte om att Turkiet inte ska släppas in i unionen. Det vore illa.

Det ska bli intressant att se hur de svenska EU-anhängarna reagerar på det här. Med tystnad?

Andra bloggar om: , , , Intressant

11 oktober 2006

Europeisk identitet med problem

Vissa EU-anhängare talar ibland vackert om hur de vill skapa en europeisk identitet. Deras problem är att det inte finns ett gemensamt europeiskt folk, inga gemensamma massmedier och naturligtvis inte heller någon gemensam politisk diskussion.

Någon sådan är dock inte trolig, och utan den är EU dömt att förbli en arena för byråkrater, elitpolitiker och lobbyister. EU är helt enkelt för stort för att vara demokratiskt.

Det här undersökingen antyder vidden av problemet för de som hoppas kunna konstruera något slags demokrati på EU-nivå.
EUOBSERVER / BRUSSELS - Most Europeans don't know the EU has 25 member states and don't think that countries such as Georgia or Syria are EU "neighbours" a fresh European Commission opinion poll on the EU's so-called "neighbourhood policy" has shown.

Fifty two percent of people said the EU has less than 25 states while a further 25 percent believed that it has more or said they simply don't know, with just one in four Europeans displaying knowledge of the most basic fact of the European Union.

Andra bloggar om: ,

09 oktober 2006

Sverige kan tvingas bryta uran

Ekot rapporterar om att EU kan tvinga Sverige att bryta uran. Uranbrytning är en extremt miljöförstörande verksamhet och Sverige har mycket stora fyndigheter. Frågan blir allt mer aktuell nu när gruvföretag har börjat intressera sig att operera här i Sverige.
Den europeiska bränsleförsörjningsbyrån i Luxemburg, som jobbar efter Euratomfördraget, kan alltså vid ett läge då det blir ont om bränsle för de europeiska kärnkraftverken kräva att uran i Sverige skall erbjudas till de som behöver det inom den europeiska unionen.
Det är den gamle veteranen Björn von der Esch som har lyckats lyfta frågan i media. Vi kommer nog att få höra mer om detta.


Andra bloggar om: , ,

06 oktober 2006

På väg till Örebro

Sitter på tåget till Örebro för att träffa miljöpartister på något som kallas Kommundagarna, och försöker febrilt begripa mig på hur min nya riksdagsmobil fungerar.

Men jag vill ändå passa på att uttrycka min glädje över att regeringen har utnämt Cecilia Malmström till EU-minister, Hon är inte bara kompetent och kunnig. Hennes utnämning är också ett tydligt tecken på att högerkartellen tänker söka strid i EU-frågan. :-)

Inget ont om Bosse Ringholm. Men han var bättre på att undvika strid än att ta den. Han var faktiskt mycket skicklig. Men med Cecilia som EU-minister kommer EU-debatten i Sverige att bli betydligt roligare.

Andra bloggar om: ,

01 oktober 2006

"Negative Campaigning" i Österrike

Enligt DN så har moderaternas vänner i Österrike precis åkt på en brakförlust. Det är möjligt att den här underbart usla reklamfilmen bidrog till valnederlaget.

Det här är inte bara "negative campaigning", det är politik helt utan innehåll. Om man inte visste bättre kunde man tro att det handlade om schamporeklam. Det är så dåligt att det är gulligt.

Alliansen gillar visserligen att importera utländska reklammetoder - men just den här filmen kommer vi nog inte att få se på svenska.

Andra bloggar om: Intressant